Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Υπέρ αυτοχρηματοδοτούμενου μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ οι πρυτάνεις

Υπέρ αυτοχρηματοδοτούμενου μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ οι πρυτάνεις

Φοροελαφρύνσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα δημοτικά τέλη, εμπορική αξιοποίηση της περιουσίας τους, αναπτυξιακό δάνειο από την ΕΤΕπ, ακόμη και ίδρυση αγγλόφωνων προπτυχιακών με δίδακτρα ζητούν οι πρυτάνεις από την κυβέρνηση, προσεγγίζοντας το αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο λειτουργίας των ΑΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας παρουσιάζεται θετικός και έχει ήδη δρομολογήσει τις σχετικές επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Την ίδια στιγμή δηλώνει ότι «δεν βιαζόμαστε για νέο νόμο-πλαίσιο στα πανεπιστήμια», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για διάλογο έως την επόμενη άνοιξη.

Ειδικότερα, την πρώτη του επίσημη συνάντηση με το σύνολο των πρυτάνεων είχε χθες ο νέος υπουργός Παιδείας, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια Σία Αναγνωστοπούλου και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Χασάπη. Ο κ. Φίλης παρουσιάστηκε… διαβασμένος στα αιτήματα των πρυτάνεων και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με την ΚΕΔΕ για να απαλλάσσονται τα πανεπιστήμια από τα δημοτικά τέλη, μερικώς ή ολικώς, καθώς επίσης και με την ηγεσία της ΔΕΗ, ώστε τα ιδρύματα να ενταχθούν στα μειωμένα τιμολόγια της επιχείρησης. Επίσης, τα ιδρύματα ζητούν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της εταιρείας αξιοποίησης περιουσίας των ΑΕΙ, ώστε να μπορεί να αποκτήσει και εμπορικούς σκοπούς.

Μάλιστα, ο κ. Φίλης δήλωσε διατεθειμένος να προχωρήσει στην έκδοση ακόμα και ΠΝΠ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κατεπείγοντα ζητήματα των ΑΕΙ και οι σχετικές ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας νέα μείωση 20% της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, οδηγεί τα ιδρύματα να προστρέξουν στις ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος έχει επικριθεί από την αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νέος πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Θάνος Δημόπουλος, την τελευταία πενταετία η συνολική μείωση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ φθάνει έως και το 80%, με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια και δη τα περιφερειακά να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης το 2016. Παράλληλα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει επεξεργαστεί σχέδιο για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (με αρμόδιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Πετράκο), όπως συμβαίνει σε ΑΕΙ όλης της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είναι θετικός στην πρωτοβουλία αυτή και μένει η έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση