Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Υπεγράφησαν έξι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Υπεγράφησαν έξι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Υπεγράφησαν έξι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την επιστροφή στην Τουρκία των παράνομων μεταναστών ήταν μία από τις συνολικά έξι που υπεγράφησαν χθες στη Σμύρνη. Οι υπόλοιπες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας, αφορούν:

• Την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας – Αγκυρας.

• Την υπογραφή μνημονίου συνς μεταξύ του λιμανιού της Σμύρνης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με την προοπτική και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δύο πόλεων με τη του ιδιωτικού τομέα.

• Την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη.

• Την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον Εβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους.

• Την της τουριστικής συνς μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία του -ΜΠΕ με το πρακτορείο Αναντολού και της ΕΡΤ με την τουρκική κρατική ραδιοτηλε.

Στη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ς – Τουρκίας συζητήθηκε επίσης εκτενώς η ενεργειακή διασύνδεση μέσω της κατασκευής του αγωγού TAP. Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του αγωγού που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο πνεύμα προχωρά επίσης ο σχεδιασμός και για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν, επίσης, σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, και ο κ. Τσίπρας σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Τη σημασία που έχει η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην και την Τουρκία για την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων προς όφελος και των δύο χωρών, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που διεξήχθη στη Σμύρνη, παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του προχωρά με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ς που, όπως είπε, θα διαμορφώσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο κ. Νταβούτογλου θα εργασθεί για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει αύξηση των επιχειρηματικών δράσεων που θα αποφέρουν οφέλη σε όλους. Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά ότι όποιος ρισκάρει σε αυτή τη φάση θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη. Στο φόρουμ συμμετείχαν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των μεταφορών και των κατασκευών.

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στο Εμπορικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης όπου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί παρεκάθησαν και σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους το Εμπορικό της Σμύρνης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση