Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » ΗΠΑ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός – Μαζιώτης
ΗΠΑ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός – Μαζιώτης

ΗΠΑ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός – Μαζιώτης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι προσέθεσν τον εκτελεστή της Χριστόδουλο Ξηρό κι τον αρχηγό του Επαναστατικού Αγώνα Νικόλαο Μαζιώτη στη λίστα τρομοκρατών της αμερικανικής κυβέρνησης, στην οποία έχουν περιληφθεί στο παρελθόν εχθροί των όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, σε μία συγκυρία που η αντιτρομοκρατική συν των ΗΠΑ με την Ελλάδα τίθεται σε αμφιβολία με αφορμή το νομο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με προβλήματα υγείας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποφυλάκιση του καταδικασμένου τρομοκράτη Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε δημοσίως τον προβληματισμό του για το νομο και εκτίμησε ότι οι καταδικασμένοι σε φυλάκιση τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή, ενώ ο κ. Κοτζιάς παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι θεμελιακής σημασίας για τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο άνδρες που προστέθηκαν στη λίστα των πιο επικίνδυνων τρομοκρατών βρίσκονται σήμερα στις ελληνικές φυλακές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση «εντάσσει τον Χριστόδουλο Ξηρό και το Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο έχουν μερίδιο δεσμεύεται και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους». Στο πλαίσιο της διεθνούς συνς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ ζητούν και περιμένουν τη συνεργασία των συμμάχων τους για την επιβολή αυτών των κυρώσεων.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοια δράση εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα και αλλού».

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση