Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΗΠΑ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός – Μαζιώτης
ΗΠΑ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός – Μαζιώτης

ΗΠΑ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός – Μαζιώτης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι ΗΠΑ προσέθεσαν τον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλο Ξηρό και τον αρχηγό του Επαναστατικού Αγώνα Νικόλαο Μαζιώτη στη τρομοκρατών της αμερικανικής κυβέρνησης, στην οποία έχουν περιληφθεί στο παρελθόν εχθροί των ΗΠΑ όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, σε μία συγκυρία που η αντιτρομοκρατική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα τίθεται σε αμφιβολία με αφορμή το νομοσχέδιο για την κρατουμένων με προβλήματα υγείας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε του καταδικασμένου τρομοκράτη Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε δημοσίως τον προβληματισμό του για το νομοσχέδιο και εκτίμησε ότι οι καταδικασμένοι σε πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή, ενώ ο κ. Κοτζιάς παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι θεμελιακής σημασίας για τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο που προστέθηκαν στη των πιο επικίνδυνων τρομοκρατών βρίσκονται σήμερα στις ελληνικές φυλακές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση «εντάσσει τον Χριστόδουλο Ξηρό και το Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο έχουν μερίδιο δεσμεύεται και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους». Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ ζητούν και περιμένουν τη συνεργασία των συμμάχων τους για την επιβολή αυτών των κυρώσεων.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοια δράση εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα και αλλού».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίθεση ιερωμένου με #βιτριόλι στη Μονή Πετράκη #βιτριόλι - https://t.co/NT8sUHQG1v -

  • Μετατίθενται για τις 10 Ιουλίου οι εκλογές του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/IsjCOyNCcI -

  • Ο λύκος & τα 3 γουρουνάκια στην "Εξωραϊστική" #ΜικρόΘέατροΛάρισας - https://t.co/KOECAB0z10 -

"Αλιεύοντας" την είδηση