Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου
Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου

Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου

Με αφορμή την 9η Μαΐου, αλλά και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» που θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα:
– Στις 9 Μαΐου και ώρα 14:30, κεντρική εκδήλωση με το Υπουργείο Εξωτερικών όπου θα παρουσιαστεί το επετειακό λεύκωμα για τα 40 χρόνια παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπιου Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευρωπαίου επιτρόπου υπεύθυνου για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια.

– Στις 8 Μαΐου και ώρα 19.30, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο “Τέσσερα βιβλία, ένα στοίχημα” που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με τη συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών “Γ. Κρανιδιώτης”.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://ec.europa.eu/greece/events/tessera_vivilia_ena_stoixima_el

– Την ίδια μέρα (8 Μαΐου) το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του ΕΛΙΑΜΕΠ διοργανώνει στις 17.00 στην Παλαιά Βουλή εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης» και κεντρικούς ομιλητές τους Μαργαρίτη Σχοινά και Λουκά Τσούκαλη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://ec.europa.eu/greece/news/20172704_proklhseis_prooptikes_mellon_eu_el

Ενημερωτικές δράσεις με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης διοργανώνουν τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DIRECT σε όλη την Ελλάδα.

– Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό σχολείο Καλαμαρί Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στις 7 Μαϊου εκδήλωση ανοικτή στο ευρύ κοινό με θέμα “Γιορτάζοντας την ”, κατά την οποία και καθηγητές θα αναδείξουν τις έννοιες της δημοκρατίας και των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε.

– Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Μαϊου, το Europe Direct της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής προγραμματίζει ενημέρωση του κοινού στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο πλαίσιο του Open Day της Σχολής, Μέρας Μαγιού από τις 11:00 έως τις 16:00.

– Στην Κομοτηνή, στις 9 Μαϊου το Europe Direct της Αναπτυξιακής Ροδόπης σε συνεργασία με το Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας και το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF) Κομοτηνής, διοργανώνουν φεστιβάλ γεύσεων την 9η Μαΐου και ώρα 12:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, με τίτλο «Αρώματα και Γεύσεις της Ευρώπης».

– Στη Μυτιλήνη, το Εurope Direct Βορείου Αιγαίου και η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη 9 Μαϊου στις 19.00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου, με θέμα: «Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποιητικής Διαδικασίας 60 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης ΕΟΚ στην Ρώμη» .

– Στη Λαμία, το Europe Direct της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με 2 Δημοτικά σχολεία προγραμματίζουν εκδήλωση στις 9 Μαϊου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων όπου θα προβληθούν βίντεο ενημερωτικού χαρακτήρα για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης. Στη συνέχεια τα στελέχη του Κέντρου με τα παιδιά θα παίξουν, θα ζωγραφίσουν και θα κάνουν κατασκευές με θέμα την Ε.Ε.

– Στις 9 Μαΐου το πρωί στο Πολιτιστικό πολυχώρο “Δημ. Χατζής” στα Ιωάννινα το Europe Direct Ηπείρου σε συνεργασία με το δίκτυο Teachers4Europe θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα “Γνωρίζω, κρίνω, βελτιώνω: 60 χρόνια Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον”.

– Στην Πάτρα έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στις 18:00 της 9ης Μαΐου με θέμα «Μια Ευρώπη – Μια Γειτονιά – Μια Αγκαλιά» ανοικτή στο ευρύ κοινό, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το δίκτυο Τeachers4Εurope ς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου ς και στον πεζόδρομο στην είσοδο του κτιρίου (οδός και Ραδινού).

– Στη , το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης διοργανώνει στις 9 Μαΐου ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει αναμετάδοση της εκδήλωσης της Αντιπροσωπείας στη Λυρική σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

– Στο Άργος στις 6 Μαΐου στις 19:30 το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην Πλατεία Αγ. Πέτρου, με τη συμμετοχή του Δήμου Άργους –Μυκηνών όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα γαστρονομικό «ταξίδι», να γνωρίσουν την Ευρώπη δοκιμάζοντας εδέσματα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών ενώ, για τους νεαρούς συμμετέχοντες, θα υπάρχουν επιδαπέδια παιχνίδια και κλήρωση 10 Καρτών Νέων.

– Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει 4 εκδηλώσεις: στα Φάρσαλα στις 5 Μαΐου με τους teachers4Europe Β΄/ΘΜΙΑΣ, στα Τρίκαλα στις 9 Μαΐου, στη Λάρισα στις 12 Μαΐου με τους teachers4europe Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ και στη Λάρισα στις 13 Μαΐου με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας.

– Στις 9 Μαΐου στη Ξάνθη, στην Κέρκυρα και στο Ρέθυμνο και στις 12 Μαΐου στη Σητεία (Κρήτη) τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης θα επισκεφθούν τάξεις Δημοτικών σχολείων όπου έχουν προγραμματίσει πληθώρα δραστηριοτήτων.

– Στο κέντρο της Καρδίτσας και της Καλαμάτας, θα διανέμεται στις 9 Μαΐου έντυπο ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

– Στο , στις 13 Μαΐου, το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιεί ανοικτή εκδήλωση στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης με τη συμμετοχή μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης με χορευτικά και θεατρικά δρώμενα από τους και από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη δράση teachers4europe.

– στη Δράμα στις 13 Μαΐου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Επιμελητήριο Δράμας και το Δήμο Δράμας, διοργανώνει εκδήλωση στις 11.00 στο υπαίθριο θέατρο “Αγίας Βαρβάρας” με θέμα “Σφηνάκια γνώσης για την Ημέρα της Ευρώπης” και με άξονα τη θεματική “Η Δράμα επιχειρεί “. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://ec.europa.eu/greece/event/20170513_knowledge_shots_el

Γιατί γιορτάζουμε την

Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή ς συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση