Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου η υποβολή των «πόθεν έσχες»
Ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου η υποβολή των «πόθεν έσχες»

Ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου η υποβολή των «πόθεν έσχες»

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά το «πόθεν έσχες» οι υπόχρεοι , , δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και δημοσιογράφοι.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στη διεύθυνσηwww.pothen.gr με τους κωδικούς πρόσβασης στο . Σε αυτό θα πρέπει να δηλωθούν κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος και τα χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται σε θυρίδες, καθώς και ακίνητα στην και το . Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και εκείνη της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

Τι θα δηλώσουν οι υπόχρεοι στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης:

  1. Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό .
  2. Στο σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ η δε συνολική αξία των αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

  3. Σε περίπτωση απόκτησης νέου ακινήτου ή πώλησης που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων από κληρονομιά, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου, καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.

  4. Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.

  5. Με την οριστική υποβολή οφείλει ο υπόχρεος να επισυνάψει στη δήλωση τα ηλεκτρονικά αρχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων ή να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της ΔΠΚ την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Taxis.

Οσοι δεν υποβάλουν δήλωση ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξιχνίαση κλοπής από σπίτι Βολιώτισσας #εξιχνίασηκλοπής - https://t.co/Ac91ZkVCTU -

  • Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας Σ.Β.Θ.Σ.Ε.-Π.Θ. #ΠανεπιστήμιοΘεσσαλίας - https://t.co/ICWq96ndIV -

  • Χρ. Τριαντόπουλος: Η ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Β. Σποράδες θα είναι επιδοτούμενη - https://t.co/Z5wHctIJxe… -

"Αλιεύοντας" την είδηση