Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου η υποβολή των «πόθεν έσχες»
Ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου η υποβολή των «πόθεν έσχες»

Ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου η υποβολή των «πόθεν έσχες»

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τα Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά το «» οι υπόχρεοι βουλευτές, αιρετοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και δημοσιογράφοι.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στη διεύθυνσηwww.pothen.gr με τους κωδικούς ς στο Taxisnet. Σε αυτό θα πρέπει να δηλωθούν κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος και τα χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται σε θυρίδες, καθώς και ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και εκείνη της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

Τι θα δηλώσουν οι υπόχρεοι στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης:

  1. Αριθμό Φορολογικού υ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο.
  2. Στο σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 η δε συνολική αξία των αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 30.000 . Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

  3. Σε περίπτωση απόκτησης νέου ακινήτου ή πώλησης που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων από κληρονομιά, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου, καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.

  4. Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.

  5. Με την οριστική υποβολή οφείλει ο υπόχρεος να επισυνάψει στη δήλωση τα ηλεκτρονικά αρχεία των δηλώσεων ς εισοδήματος και ακινήτων ή να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της ΔΠΚ την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Taxis.

Οσοι δεν υποβάλουν δήλωση ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση τιμωρείται με και χρηματική έως 100.000 ευρώ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση