Ικανοποίηση της ΕΝΠΕ για την αλλαγή της διάταξης που αφορά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ
Την ικανοποίησή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την υιοθέτηση της πρότασής της για την τροποποίηση της διάταξης που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το Δ.Σ. της Ένωσης με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός εστίασε στο ζήτημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες, εκφράζοντας τον φόβο να προκύψουν προβλήματα εάν η μεταφορά της γίνει φέτος στην αρμοδιότητα των Περιφερειών λόγω μειωμένου χρόνου για διεκπεραίωση χωρίς ευθύνη των Περιφερειών. Κατά τον πρόεδρο των Περιφερειαρχών, οι φόβοι αυτοί εδράζονται στη δημιουργία ενός αρνητικού περιβάλλοντος ως προς την εμπιστοσύνη για την τήρηση των συμφωνηθέντων για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών από τα υπουργεία.
Γι' αυτό, ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ανάγκη να γίνουν βήματα οικοδόμησης έμπρακτης εμπιστοσύνης σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Με τον υπουργό Εσωτερικών συζητήσαμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων γιατί είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός που εισήγαγε το σχετικό άρθρο 31 στη βουλή. Του εξηγήσαμε πως πρέπει να αλλάξει η διατύπωση διότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση κατά τέτοιο τρόπο που η παρέμβαση αυτή να καταργεί το αυτοδιοίκητο. Πραγματικά εισακουστήκαμε και εν τέλει η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε χθες από τη βουλή χωρίς τον όρο «υιοθέτηση», αλλά δίνοντας – όπως πρέπει – στα Περιφερειακά Συμβούλια την αρμοδιότητα έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων μετά από γνώμη (όχι σύμφωνη όπως αρχικά είχε κατατεθεί) των γραμματέων δύο υπουργείων.
Συζητήσαμε επίσης το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες. Πρόκειται για 14.000 ανθρώπους. Είπαμε πως για φέτος εάν γίνει μέσω των Περιφερειών ίσως να προκύψει τεχνικό πρόβλημα λόγω μειωμένου χρόνου διεκπεραίωσης χωρίς σ' αυτό να ευθύνονται οι Περιφέρειες. Εκφράσαμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σε ότι αφορά την εύρυθμη χρηματοδότηση, διότι είχαμε αρνητικά παραδείγματα στο παρελθόν όπως όταν περικόπηκαν πόροι της τάξης του 10% για τη μεταφορά των μαθητών κι ενώ είχαν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τους μεταφορείς.
Εν συνεχεία αυξήθηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές κατά 10 μονάδες χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για την κάλυψη των επιπρόσθετων χρημάτων που απαιτούνταν. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε και τα 21 εκ. ευρώ που αφορούσαν έργα υποδομής που είχαν ψηφιστεί στον προϋπολογισμό του 2015 και δεν αποδόθηκαν ποτέ στις Περιφέρειες γιατί αποφασίστηκε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς επίσης και τη μη απόδοση των οφειλομένων πόρων για συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως συντηρήσεις δρόμων, άρσεις καταπτώσεων, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.ά.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένα αρνητικό περιβάλλον ως προς την εμπιστοσύνη για την τήρηση των συμφωνηθέντων για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών από τα υπουργεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το κλίμα να αντιστραφεί με βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο κ. υπουργός είπε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων που ήδη έχουν υποστεί μείωση αποδοχών τα τελευταία χρόνια».