Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ιερώνυμος – Τζ. Πάιατ: Στο επίκεντρο προσφυγικό και αυτοκεφαλία
Ιερώνυμος – Τζ. Πάιατ: Στο επίκεντρο προσφυγικό και αυτοκεφαλία

Ιερώνυμος – Τζ. Πάιατ: Στο επίκεντρο προσφυγικό και αυτοκεφαλία

Το κι το θέμ της νέας Αυτοκέφαλης ήταν τα κεντρικά ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με τον πρέσβη των Τζέφρεϊ Πάιατ. Μάλιστα, στο πλαίσιο των δηλώσεων που ακολούθησαν, ο κ. Ιερώνυμος προσέφερε για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως προς το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε στον πρέσβη ότι τα σύνορα της Ελλάδος δεν είναι μόνο στη Μακεδονία και στη Θράκη, αλλά υπάρχουν και τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι περισσότερο δύσκολα στη δια. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δέχεται έναν συνεχή εκβιασμό από την Τουρκία που ανοίγει τη στρόφιγγα και στέλνει πρόσφυγες, ενώ επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του θέματος και, φυσικά, η στήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων στη διαχείριση των συνόρων. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι η Εκκλησία δεν έχει δεχθεί ούτε ένα για τη διαχείριση του ζητήματος και τα δίδονται σε ΜΚΟ οι οποίες τα διαχειρίζονται με συνθήκες ας. Εκανε λόγο, ακόμη, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε στο θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας ιστορικής σημασίας την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και έκανε γνωστό ότι του παρέδωσε μία επιστολή από τον πρέσβη Σαμ Μπράουνσμπακ, υπεύθυνο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο οποίο εκφράζεται ο σεβασμός του για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σοφία με την οποία κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τέλος, ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου να συγκαλέσει στο Αμμάν της Ιορδανίας Σύνοδο των Ορθοδόξων Προκαθημένων –μια κίνηση που συμπλέει με το σχετικό αίτημα του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία είναι κατά της απονομής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία και θέλει να συζητηθεί το θέμα–, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι δεν είναι γνωστό αν η τοποθέτηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων είναι εν γνώσει του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί Πανορθόδοξη Σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «αν ο μας καλέσει, δεν θα πούμε όχι. Αν οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος κάποιας Εκκλησίας μάς καλέσει, εγώ θα πω όχι».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση