Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ειδική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα προβλήματα στα Ελληνικά νησιά
Ειδική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο  για τα προβλήματα στα Ελληνικά νησιά

Ειδική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα προβλήματα στα Ελληνικά νησιά

Τη Λέσβο επισκέφτηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου η Μπάρμπαρα Λόχμπιχλερ, ευρως των Πράσινων, αρόεδρος της Υποεπιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κα Λόχμπιχλερ συνοδευόμενη από τον συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου Μιχάλη Μπάκα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς, εθελοντές και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη ενώ επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και το κέντρο σης της Μόριας.

Η επίσκεψη της κας Λόχμπιχλερ στη Λέσβο, και οι συναντήσεις που είχε την προηγούμενη ημέρα στην Αθήνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήταν πολύ σημαντικές ενόψει της συζήτησης σε ειδική συνεδρία την Τετάρτη 15/11/ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου των προβλημάτων που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά, καθώς ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί και δεν είμαστε και πάλι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της η κα Λόχμπιχλερ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:«Η επίσκεψη μου στη Λέσβο ήταν πολύ σημαντική για να μπορώ να έχω με τα μάτια μου της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά. Εκτιμώ πολύ τη δέσμευση πολλών υποστηρικτών των προσφύγων στη Λέσβο, όπως είδα και στη επίσκεψη μου στο Mosaik αλλά και σε άλλες δομές.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα για την υποστήριξη των προσφύγων στη Λέσβο αλλά ακόμα χρειάζεται ενίσχυση των υποδομών που τους υποστηρίζουν όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο. Παίρνω μαζί μου αυτά τα στοιχεία, όπως και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που είδαμε στη Μόρια για την προσπάθεια που κάνουμε από τις . Είναι αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να δοθούν εναλλακτικές λύσεις.

Οι επιστροφές στην Τουρκία, όπου πολλοί πρόσφυγες έχουν αντιμετωπίσει και πολύ δύσκολες συνθήκες, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Η μόνη ορατή λύση που βλέπω είναι η άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά και επιτέλους να υλοποιήσουν οι χώρες της ΕΕ τις δεσμεύσεις τους για τη των προσφύγων σε όλες τις χώρες.

Η Ευρώπη έχει δυστυχώς μετατοπιστεί από μια πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος που στηριζόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα και ξεκάθαρα πλέον αντιμετωπίζουμε μια κρίση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για να συνεργαστούν για τη διαχείριση τους προσφυγικού ζητήματος.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση