Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οι ίδιες οι τράπεζες θα αγοράζουν ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί
Οι ίδιες οι τράπεζες θα αγοράζουν ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί

Οι ίδιες οι τράπεζες θα αγοράζουν ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί

Στην μεγάλου μέρους των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος θα προχωρήσουν οι τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος και, κυρίως, να εξασφαλίσουν ότι ο πλειστηριασμός χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «βουτιά» τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τους επόμενους μήνες θα «βγουν» στην αγορά, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, 8.000 με 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και εμπορικά– και οι τράπεζες σχεδιάζουν, σε συνάρτηση και με τις γενικότερες συνθήκες στην ακινήτων, να αποκτήσουν μέχρι και 6.000 ακίνητα, ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή της νέας αγοράς και την ήπια προσαρμογή των τιμών.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η αγορά ακινήτων σε συνδυασμό με την αναιμική πορεία της οικονομίας, η κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς ακινήτων, που θα προκαλέσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα οδηγούσε σε μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι τιμές των ακινήτων αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για τις τράπεζες, καθώς τα ακίνητα αποτελούν εγγυήσεις για στεγαστικά και άλλα δάνεια, και αυξομειώσεις στις τιμές έχουν επίδραση στην αξία των εξασφαλίσεων και τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ετσι μια σοβαρή πτώση των τιμών των ακινήτων θα προκαλούσε την αντίδραση των εποπτικών αρχών, οι οποίες θα ζητούσαν τη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων για να καλυφθεί η πτώση της αξίας των εγγυήσεων. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες εκτιμούν πως η διαδικασία θα βοηθήσει την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν έστω και μερικώς τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι τη μέχρι τώρα αδράνεια του συστήματος. Οπως αναφέρουν, τα περίπου 10.000 ακίνητα που θα βγουν στην αγορά μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι μεγάλης αξίας και όχι μικρά ή πρώτη κατοικία. Οντας σε θέση να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των ακινήτων που θα προσφερθούν μέσω πλειστηριασμών, οι τράπεζες πετυχαίνουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις τιμές. Τα ακίνητα που θα αποκτήσουν θα τα επαναφέρουν σταδιακά στην αγορά σε βάθος 3ετίας, όταν οι συνθήκες για την οικονομία και την αγορά ακινήτων θα έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράσυρση άνδρα στο κέντρο του Βόλου #τροχαίο - https://t.co/nbYZYNE24p -

  • Πρόσληψη ενός έκτακτου πλοηγού στο Λιμεναρχείο Βόλου #ΚεντρικόΛιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/Dugzr1pAVc -

  • Έργα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό #Αλμυρός - https://t.co/WihD9EW2Yi -

"Αλιεύοντας" την είδηση