Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Hellenic Seaways: Ξεκίνησε πόλεμος προσφορών για τους τίτλους των μικρομετόχων
Hellenic Seaways: Ξεκίνησε πόλεμος προσφορών για τους τίτλους των μικρομετόχων

Hellenic Seaways: Ξεκίνησε πόλεμος προσφορών για τους τίτλους των μικρομετόχων

Δεκαέξι χρόνια μετά την θρυλική αύξηση κεφαλαίου της Minoan Flying Dolphins και δεκαπέντε μετά το θάνατο του ιδρυτή της Παντελή Σφηνιά, η μετονομασμένη σε ακτοπλοϊκή επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο ως στόχος εξαγοράς του ομίλου Γκριμάλντι.

Τότε η τραγωδία του Σάμινα και η επακόλουθη αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά δεν επέτρεψαν την ολο του σχεδίου εισαγωγής της στο . Προς απογοήτευση σαφέστατα πολλών εκ των ισχυρών παραγόντων της εποχής που είχαν στηρίξει το σχέδιο Σφηνιά για όλων των μικρών ακτοπλόων σε ένα μεγάλο δυνατό σχήμα.

Σήμερα ο ιταλός Εμάνουελ Γκριμάλντι προσφέρει 1,5 ευρώ (εικάζεται όμως πως είχε ήδη φτάσει στα 1,8 την Παρασκευή) για κάθε μετοχή που αποκτήθηκε τότε έναντι 2,5 ευρώ. Κατέχοντας ήδη το 33,5% δια των Μινωικών Γραμμών που ελέγχει σχεδόν εξολοκλήρου, κληρονομία από την συμμετοχή των Μινωικών στο τότε εγχείρημα, έπεισε τους σημερινούς ξένους μετόχους της Interamerican να πουλήσουν την συμμετοχή του 3,9% που είχε αποκτήσει τότε η ασφαλιστική για λογαριασμό του τότε έλληνα μεγαλομετόχου της. Και άλλοι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τότε μπει στην αύξηση κεφαλαίου που έγινε με απόφαση των μετόχων στη Γενική Συνέλευση της 19ης οεμβρίου του 1999. Το μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώθηκε τότε σε 194.037.500,00 ευρώ, διαιρεμένο σε 77.615.000 μετοχές.

Σήμερα, ο αριθμός των μετόχων της εταιρείας ξεπερνά τους 2.000. Εξ αυτών ξεχωρίζει ένας: Η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει σήμερα περί το 40% του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο εχει αποκτήσει μεταξύ άλλων μέσω κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων άλλων μετόχων.

Το της τώρα θα κριθεί από το πόσο βαθιά είναι διατεθειμένος ο μεγαλομέτοχος των Μινωικών Γραμμών να βάλει το χέρι στην τσέπη αλλά και πόσο χαμηλό τίμημα είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άνδρες που δεν έχουν συνηθίσει να χάνουν. Εάν η δημόσια πρόταση που έχει κάνει ο Γκριμάλντι στα 1,5 ευρώ ανά μετοχή του επιτρέψει να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της ελληνικής ς τότε θα αποκτήσει πλεονέκτημα στις συζητήσεις που γίνονται, εξηγούν επενδυτικοί τραπεζίτες.

Στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Κορυφαίοι κύκλοι της οδού Αμερικής με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» αρκούνται για την ώρα να υπογραμμίσουν πως «η θα κινηθεί με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση της συμμετοχής της, το συμφέρον των μετόχων της και της ελληνικής ακτοπλοϊκής βιομηχανίας εν γένει».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση