Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Πυροσβεστική δεν απαντούσε στα τηλέφωνα
Η Πυροσβεστική δεν απαντούσε στα τηλέφωνα

Η Πυροσβεστική δεν απαντούσε στα τηλέφωνα

Οι αστυνομικοί που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου βρέθηκαν στο Μάτι και στον έο Βουτζά δεν είχαν καμία επικοινωνία με την Πυροσβεστική για την πορεία και την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», οι που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο , για να ζητήσουν πληροφορίες, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση!

Τα παραπάνω δεν προκύπτουν από προφορικές μαρτυρίες αστυνομικών της Αμεσης Δράσης, της ή της Τροχαίας που βρέθηκαν στο μέτωπο της ς, αλλά από επίσημα έγγραφα που πρόκειται να σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο», αναφέρεται σε έγγραφο που τέθηκε υπόψη της «Κ».

Στην έλλειψη ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. από την Πυροσβεστική είχε αναφερθεί σε του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Κατσιαμάκας. «Η Πυροσβεστική δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 18.10 το απόγευμα που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση», είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τις αναφορές των αξιωματικών που το βράδυ της 23ης Ιουλίου εκτελούσαν υπηρεσία στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Τα σχετικά έγγραφα τέθηκαν υπόψη της «Κ» και αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η Πυροσβεστική δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση και την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ οι εκφωνητές της ΓΑΔΑ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, καθώς ουδείς απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Σε υπηρεσιακό έγγραφο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μόνη επικοινωνία της ΓΑΔΑ με στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν όταν ένας τηλεφώνησε στο «» προκειμένου να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στον έο Βουτζά. «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά ούτε αίτημα για συνδρομή ή παροχή βοήθειας. Η ενημέρωση του κέντρου γινόταν μόνο από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο». Στη δεύτερη αναφορά, αντίστοιχα, ο υπογράφων αναφέρει ότι «τηλεφωνήσαμε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς που λειτουργούν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση».

Αδυναμία επικοινωνίας

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διάστημα που μεσολάβησε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι σήμερα, αναφορικά με δυσλειτουργίες στις μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών. Σε απόρρητη αναφορά που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ», αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης που συμμετείχε σε απεγκλωβισμούς κατοίκων από φλεγόμενα στον Νέο Βουτζά αναφέρει ότι επικοινωνούσε με τη ΓΑΔΑ μέσω τηλεφώνου, «καθώς από το σύστημα ασυρμάτων δεν υπήρχε επικοινωνία λόγω ανύπαρκτου σήματος». Στελέχη της Πυροσβεστικής αντιστοίχως αποκάλυψαν ότι υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας των πυροσβεστών με τον πιλότο του ελικοπτέρου Erickson, με συνέπεια να μην μπορούν να κατευθύνουν τις από αέρος ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση