Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την επίσκεψη Ολάντ
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την επίσκεψη Ολάντ

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την επίσκεψη Ολάντ

Φυγή προς τ εμπρός πό την εσωστρέφεια και τη δύσκολη καθημερινότητα που διαμορφώνει η υλοποίηση του νέου μνημονίου, προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθ, Αλέξης Τσίπρας, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην έλευση του κ. Ολάντ και αναμένει ότι αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει την άτυπη έναρξη της συζήτησης για το θέμα του χρέους. Η Αθήνα έχει ήδη κατατάξει τον Γάλλο πρόεδρο στην ομάδα των φίλιων δυνάμεων και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πρόσφατα αναφερθεί στη Βουλή σε θετική δημόσια δήλωση του κ. Ολάντ αναφορικά με το χρέος, ενώ, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αξιολογούν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων, οποιαδήποτε δήλωση υποστηρικτική ως προς τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμματος, θα είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη.

Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει τη σημασία διαμόρφωσης ευρωπαϊκού μετώπου για ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υιοθέτηση αναπτυξιακής ατζέντας για την υπέρβαση της κρίσης. Μένει να φανεί εάν ο Γάλλος πρόεδρος θα επιλέξει από την Αθήνα να προβεί σε ανάλογες τοποθετήσεις, δεδομένης, μάλιστα, της πάγιας στάσης των εταίρων να υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, τα εκκρεμή ζητήματα σε σχέση με αυτή, η προοπτική καταβολής της επόμενης δόσης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τα θέματα που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ολάντ αύριο το πρωί στο Μέγαρο , όπως και η ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Παράλληλα, η προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας πρόκειται να αποτυπωθεί σε κοινή διακήρυξη, η οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να περιλαμβάνει αναφορά στην ενίσχυση της παροχής τεχνογνωσίας από τη Γαλλία προς την Ελλάδα στους τομείς της δημόσιας ς, της ς και των μεταρρυθμίσεων, στην προοπτική ενίσχυσης του διμερούς εξωτερικού εμπορίου, στην επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ενίσχυση της συνεργασίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, και στην καθεμιάς από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας.

Τον κ. Ολάντ θα υποδεχθεί το απόγευμα στο αεροδρόμιο ο κ. Τσίπρας, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του Γάλλου προέδρου θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίσημο δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο οποίο θα παρακαθήσει ο πρωθ, τον πρόεδρο της .Δ., κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα εκπροσωπήσει η κ. τόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Ολάντ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αύριο το πρωί, πρόκειται να μιλήσει στη Βουλή και νωρίς το απόγευμα, σε ειδική τελετή, θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση