Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οι προγραμματικές δηλώσεις «κλειδώνουν» την στάση των δανειστών
Οι προγραμματικές δηλώσεις «κλειδώνουν» την στάση των δανειστών

Οι προγραμματικές δηλώσεις «κλειδώνουν» την στάση των δανειστών

Τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης περιμένουν οι δανειστές για να «κλειδώσουν» τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη νέα κυβέρνηση, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του πρώτου ελέγχου. Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση, αν και κάποια τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα από αυτή την εβδομάδα, η πλήρης αποστολή των δανειστών θα αναμένει την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πριν από την οποιαδήποτε συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, οι θεσμοί θέλουν να γνωρίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης για όλα τα ανοικτά ζητήματα. Αλλωστε, η μεγαλύτερη ανησυχία τους αυτή τη στιγμή είναι μήπως οι νέοι υπουργοί θέλουν να παρουσιάσουν σειρά ισοδύναμων μέτρων για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων, τα οποία ισοδύναμα όμως ενδεχομένως να μην στοιχειοθετούνται επαρκώς, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν επί του Μνημονίου, ούτε στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, ούτε στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια που αναμένονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, αποτελούνται από τεχνοκράτες που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τον τραπεζικό κλάδο. Οι θεσμοί θέλουν να εξετάσουν την πορεία του προϋπολογισμού, να διαπιστώσουν ποια μέτρα έχουν ψηφιστεί και ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί (για παράδειγμα το τι θα γίνει με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα), καθώς και να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ενέργησε μονομερώς και ακόμα δεν έχουν ανατραπεί αυτές οι αποφάσεις.

Πέραν των προγραμματικών δηλώσεων, αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη και για άλλους λόγους. Αρχικά θα ολοκληρωθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με το οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί ότι θα γίνει αποδεκτή η εκτίμησή του για υπεραπόδοση του φετινού προϋπολογισμού και επίτευξη έως και ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι εφόσον εφαρμοστούν όλα τα ψηφισμένα μέτρα, τότε επιτυγχάνεται και στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 ύψους 0,5% του ΑΕΠ, χωρίς νέες παρεμβάσεις. Ωστόσο, η τρόικα αμφισβητεί αυτές τις εκτιμήσεις και θέλει στοιχεία για να τις εξετάσει αυτές τις ημέρες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση