Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Η ώρα της κρίσιμης κάλπης για τη Ν.Δ.
Η ώρα της κρίσιμης κάλπης για τη Ν.Δ.

Η ώρα της κρίσιμης κάλπης για τη Ν.Δ.

Λίγες ώρες πριν πό μί κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία θα καθορίσει τον χαρακτήρα της κεντροδεξιάς στη χώρα και, ως εκ τούτου, και τις πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά θα καταδείξει και τις νέες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος, βρίσκεται η . Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη και η ψήφος των 404 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν προσέλθει στον πρώτο γύρο, ή μέρους τους, έρχεται να δώσει τέλος –ή πάντως να γυρίσει νέα σελίδα– σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον μετρά ένα ολόκληρο έτος, από την ήττα στις του Ιανουαρίου του 2015.

Οι δύο διεκδικητές εκφράζουν όχι μόνον διαφορετικές σχολές αλλά διατηρούν και διαφορετικά ερείσματα στο εσωτερικό του κόμματος, με τον κ. Μεϊμαράκη να εμφανίζεται ως ο συνεχιστής της καραμανλικής παράδοσης, τον δε κ. Μητσοτάκη να προβάλλει ως ο φορέας νεωτερικών ιδεών για το κόμμα. Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών αναπτύσσεται σε σειρά διλημμάτων που «οικοδομήθηκαν» από τα επιτελεία τους. Ο κ. Μεϊμαράκης δίνει μάχη να αποτινάξει από πάνω του την του πολιτικού που απλώς θα διαχειριστεί μία διαμορφωμένη κατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επιδιώκει να διασκεδάσει τις αποδιδόμενες αιχμές για τις οικονομικές του απόψεις και τη δυνατότητά του να απευθυνθεί σε πιο λαϊκά στρώματα του πληθυσμού.

Επί των υπαρκτών πολιτικών προσεγγίσεων των δύο οικοδομούνται οι μάχες επιρροής στο εσωτερικό της Ν.Δ., ενώ σχεδιάζονται και τα κέντρα εξουσίας την επόμενη μέρα. Η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη είναι, προφανώς, η κυρίαρχη των καραμανλικών του κόμματος. Στη νίκη του κ. Μητσοτάκη επενδύουν όσοι βλέπουν με καλό μάτι την αποκαραμανλο της παράταξης που ίδρυσε πριν από 42 χρόνια, ως διάδοχο σχήμα της προδικτατορικής ΕΡΕ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος γύρος του Δεκεμβρίου έδωσε μία πρώτη για τη δυναμική των υποψηφίων, το αποτέλεσμα δεν θεωρείται «κλειστό».

Το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αναμένεται να καθοριστεί από σειρά παραμέτρων, και συγκεκριμένα:

• Από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, του πρώτου γύρου, που θα επιτύχουν οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, καθώς το ενδεχόμενο μεταξύ τους μετακινήσεων μεταβάλλει τα δεδομένα.

• Από τον βαθμό απορρόφησης των ψηφοφόρων που επέλεξαν την πρώτη Κυριακή έναν εκ των Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη. Πάντοτε με την επισήμανση ότι αποτελεί ζητούμενο ο βαθμός «συμμόρφωσης» των ψηφοφόρων στις «γραμμές» των στελεχών, ο κ. Μητσοτάκης εμφανώς προσδοκά στους ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα, ενώ έχει την αμέριστη και οργανωτική στήριξη του κ. Γεωργιάδη. Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης προσδοκά βάσιμα να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σημαντικός αριθμός στελεχών που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα δηλώνουν την υποστήριξή τους.

• Από την ισορροπία των δύο υποψηφίων στο κρίσιμο από ς απόψεως λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και τις σχετικές επιδόσεις τους σε νομούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως οι αγροτικές και οι ημιαστικές περιοχές, όπου ο κ. Μεϊμαράκης κατέγραψε ισχυρό προβάδισμα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση