Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Κ. Παπανάτσιου για την πανδημία του κορονοϊου και την οχύρωση της ελληνικής οικονομίας
Η Κ. Παπανάτσιου για την πανδημία του κορονοϊου και την οχύρωση της ελληνικής οικονομίας

Η Κ. Παπανάτσιου για την πανδημία του κορονοϊου και την οχύρωση της ελληνικής οικονομίας

Τα βήματα οχύρωσης της ελληνικής οικονομίας μπροστά στην επέλαση του κορονοϊου

 Η Χώρα είναι σήμερα αντιμέτωπη με μία δύσκολη κατάσταση. Ο κορονοϊός καλπάζει, σαρώνοντας στο πέρασμά του οικονομίες, μα κυρίως ανθρώπινες ζωές.

Μπροστά στην επέλαση της πανδημίας, το βασικό μας πρόταγμα και η κύρια προτεραιότητα, θα πρέπει σαφώς να είναι η Δημόσια Υγεία, η οχύρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στελέχωσή του, ο του, ώστε να αντιμετωπιστεί – με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – η κατάσταση.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αμελούμε και την οχύρωση της οικονομίας της χώρας μας. Μία χώρα, που μετά από μια σκληρή δεκαετή περιπέτεια, κατάφερε με κόπους και θυσίες να ορθοποδήσει σταδιακά, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

Δυστυχώς, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα της Κυβέρνησης περί μεγέθυνσης των ρυθμών ς.

Η ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί και με δεδομένη την επίδραση του νέου ιού στην παγκόσμια οικονομία, οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ς αλλά και με νέα αναπτυξιακά για την θωράκιση της οικονομίας.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι απαραίτητος, τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις, τόσο για την αναβάθμιση και υποστήριξη του ΕΣΥ, όσο και για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, προκειμένου να περιφρουρήσουμε τη χώρα και τους της. Ενδεικτικά αναφέρω:

  1. Άμεση αποστολή σε όλες τις επιχειρήσεις ενημερωτικού υλικού και τσεκ λιστ για προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας.
  2. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για επιχειρήσεις που μειώνεται πραγματικά ο τζίρος ή κινδυνεύουν με κλείσιμο.
  3. Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  4. Έκδοση σαφούς οδηγίας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβάλλονται σε όλα τα ενδεχόμενα (είτε νοσήσουν οι ίδιοι, είτε απουσιάσουν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων ή λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους).
  5. Έκδοση σαφούς οδηγίας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την παραβίασή τους, με την επίκληση της αναστάτωσης και των προβλημάτων λόγω του κορονοϊού (π.χ. να τους χρεώνουν κανονική άδεια και όχι ασθενείας, να μην καταβάλλουν , να τους αλλάζουν καταχρηστικά ωράρια και χρόνο εργασίας).
  6. Επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε εποχιακά επαγγέλματα που πλήττονται λόγω του ιού.
  7. Να καταθέσει η Κυβέρνηση άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε έτοιμο το καλοκαίρι του 2019, διότι πρόκειται για έναν πρωτοποριακό θεσμό διαρκούς στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που, στην παρούσα συγκυρία, είναι παραπάνω από αναγκαίος.
  8. Έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ. ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ, για τη στελέχωσή τους. Τα 15 εκ. που προϋπολογίστηκαν στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, είναι ευτελές ποσό μπροστά στις ανάγκες.
  9. Επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.
  10. Προκήρυξη 1500 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, που είχαν πάρει έγκριση από το ΓΛΚ πριν τις εκλογές και αφορούσαν το 2019.
  11. Επιπλέον 2500 προσλήψεις γιατρών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ, που είχαν σχεδιαστεί για το 2020, με βάση τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο), από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
  12. Ανανέωση όλων των συμβάσεων, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσλήψεις αυτές πρέπει  να έχουν στόχο κυρίως τη λειτουργική υποστήριξη των ΜΕΘ (για την ενεργοποίηση όλων των κλειστών κλινών εντατικής νοσηλείας στο ΕΣΥ), των ΤΕΠ (Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών) και συγκεκριμένων δομών ς Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Αυτά τα μπορούν να παίξουν ρόλο «δομών ΠΦΥ αναφοράς» για την έξω-νοσοκομειακή διαχείριση περιστατικών με κορονοϊό που δεν απαιτούν νοσηλευτική φροντίδα, αποσυμφορώντας και «προστατεύοντας»  τα νοσοκομεία.

Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαΐου. Είναι αδιανόητο την ώρα που συμπολίτες μας μπαίνουν σε κατ' οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους.

Ο νέος κορονοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας. Κυρίως, θα δοκιμάσει τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε. Η Κυβέρνηση έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη να οχυρώσει την οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Ευθύνη όμως έχουμε και όλοι μας. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής και ανθρωπιάς.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση