Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Η ίδρυση του ΕΑΜ
Η  ίδρυση του ΕΑΜ

Η ίδρυση του ΕΑΜ

Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, σε ένα σπίτι στη Νεάπολη Εξαρχείων, υπογράφτηκε με πρωτοβουλία του το ιδρυτικό κείμενο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (). Αλλωστε, το Κόμμα από την πρώτη στιγμή της Κατοχής, σε συνθήκες που η πείνα θέριζε τους εργαζόμενους, που η απεργία τιμωρούνταν με θάνατο, με τα έμπειρα και ατσαλωμένα στελέχη του, πρωτοστάτησε στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για τη λαϊκή επιβίωση και την αντιμετώπιση των ναζί κατακτητών.

Στις 16 Ιούλη είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού , με ραχοκοκαλιά την Ενωτική . Ενώ, λίγο μετά την ίδρυση του , με της ΚΕ του και της ΚΕ του ΕΑΜ συγκροτείται ο νέος στρατός της Εθνικής Αντίστασης, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο θρυλικός ΕΛΑΣ. Τα βήματα της οργάνωσης του λαού συνεχίζονται: Το Φλεβάρη του 1942, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων, που έδωσε χιλιάδες μέλη στον ΕΛΑΣ, ενώ το Φλεβάρη του 1943 ιδρύεται η ΕΠΟΝ.

Η λαϊκή εποποιία ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους είχε ήδη ξεκινήσει να γράφεται: Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Χάρη στη δράση του δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, δεν στάλθηκε ούτε ένας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 8 έως 12 εχθρικές μεραρχίες, προξένησε στους κατακτητές απώλειες δεκάδων χιλιάδων νεκρών, συνέλαβε αιχμαλώτους, με αποτέλεσμα την άνοιξη του 1944 να ελέγχει τα 2/3 της χώρας και τη στιγμή της απελευθέρωσης περισσότερο από το 90% του εδάφους. Στην απέναντι πλευρά στάθηκε ο αστικός πολιτικός κόσμος: Ένα τμήμα συνεργάστηκε ανοιχτά με τους ναζί σχηματίζοντας τις κατοχικές κυβερνήσεις, ένα άλλο κατέφυγε μαζί με το παλάτι στην Αίγυπτο και ένα τρίτο απλά απείχε.

Ο , η , σε αυτό τον αγώνα ήταν πρωτοπόροι ,τόσο στην ίδρυση του ΕΑΜ, από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη του 1941 αλλά και στους που ξεδιπλώθηκαν στην συνέχεια.

Το ΚΚΕ, το ΕΑΜ μπόρεσαν να αγκαλιάσουν χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, ενώ πολλοί ήταν οι άνδρες, οι , οι νέοι και οι νέες που έδωσαν την ζωή τους για την χιλιάκριβη την λευτεριά.

Ψυχή, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης του έπους του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ. Χιλιάδες ήταν οι κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες που έδωσαν τη ζωή τους, στην Καισαριανή, στο Κούρνοβο, στο Χαϊδάρι, στον Άη Στράτη κ.α.

Μια πορεία ηρωική, που αν και δεν στέφθηκε με την ολοκληρωτική νίκη, με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, εντούτοις προσφέρεται για πλούσια συμπεράσματα και διδάγματα, δείχνει το μεγαλείο του λαού που αγωνίζεται, βαδίζοντας μαζί με τους κομμουνιστές στη σύγκρουση ακόμα και με τον πιο δύσκολο αντίπαλο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μεταφορά από τον προβλήτα 1 στον προβλήτα 3 η διακίνηση #σκραπ στο λιμάνι του Βόλου #σκραπ - https://t.co/YuejjMtz1U -

  • Πέντε συλλήψεις για παράβαση του  ΚΟΚ από το Λιμεναρχείο Βόλου  #λιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/04yt8UdCv9 -

  • Καταγγελία Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στον Δήμο Ρήγα Φεραίου #ΔήμοςΡήγαΦεραίου - https://t.co/b0dlYdrJjO -

"Αλιεύοντας" την είδηση