Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η φθινοπωρινή βροχή των Λεοντιδών κορυφώνεται το βράδυ της Κυριακής
Η φθινοπωρινή βροχή των Λεοντιδών κορυφώνεται το βράδυ της Κυριακής

Η φθινοπωρινή βροχή των Λεοντιδών κορυφώνεται το βράδυ της Κυριακής

Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διττόντων στέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της ς 17 Νοεμβρίου έως τα ματα της Δευτέρας στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την .

Εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα (πράγμα μάλλον δύσκολο λόγω της αναμενόμενης ς), οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση, με δεδομένο ότι η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 23 Νοεμβρίου, οπότε ο ουρανός θα είναι σχετικά σκοτεινός.

Οι Λεοντίδες είναι μια ς θεαματικότητας βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε άκρως εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, απ' όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της ς. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές , γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση