Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Ευρ. Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες στα ελληνικά νησιά
Η Ευρ. Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Η Ευρ. Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Κτόπιν της ς της Προέδρου  κι των Προέδρων των άλλων θεσμικών οργάνων της στην Ελλάδα την Τρίτη, η Επιτροπή παρουσίασε ένα Σχέδιο δράσης με άμεσα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο έγινε δεκτό θετικά από τους υπουργούς στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να στηρίξει την Ελλάδα και τους ενδιαφερομένους και έχει συνεχείς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών στήριξης που είναι σε εξέλιξη, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Από κοινού συμφώνησαν να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία που να διασφαλίζει την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών, τα οποία συγκαταλέγονται στα πλέον ευάλωτα άτομα της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος ανέθεσε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων  Ίλβα Γιούανσον να προωθήσει τη σχετική διαδικασία. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος Γιούανσον θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς και με ενδιαφερόμενους φορείς. Σκοπός της επίσκεψης είναι η εξεύρεση λύσεων για τα ασυνόδευτα , ιδίως στα ελληνικά νησιά.

Η Πρόεδρος   δήλωσε σχετικά: «Χιλιάδες ασυνόδευτα φτάνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Γι' αυτό, ζήτησα από την Επίτροπο Γιούανσον να ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να βρει λύσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία τους. Η Επίτροπος Γιούανσον κι εγώ και θα συνεργαστούμε τώρα στενά με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση ασφαλούς χώρου για τα αυτά.»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Εδώ και μήνες, η ελληνική κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στην τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής προσφέρει την προσωπική της στήριξη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι αναγκαία μια ξεκάθαρη επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να λάβει τη μορφή ενός εθελοντικού συμφώνου για τη μετεγκατάσταση, μέσω του οποίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πληγές της ψυχής γιατρεύονται δύσκολα. Ας πράξουμε όλοι ό,τι πρέπει για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.»

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν, αφενός, στις προσπάθειες αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, και, αφετέρου, σε βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη. Επίσης, την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τα κράτη μέλη σχετικά με τα παιδιά-μετανάστες, η οποία θα εστιάζει στις προσπάθειες μετεγκατάστασης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση