Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει στην ποιότητα της ελληνικής γλώσσας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει στην ποιότητα της ελληνικής γλώσσας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει στην ποιότητα της ελληνικής γλώσσας

Παρουσιάσεις του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας (ΕΔΟ)

Πολλοί νεολογισμοί εισάγονται στη μέσα από νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προέλθει από μεταφράσεις. Για να βελτιώσει την ποιότητα των μεταφραζόμενων κειμένων και να συμβάλλει στην υιοθέτηση ελληνικής επιστημονικής ορολογίας, η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησε από τον Απρίλιο του 2015 το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας (http://europa.eu/!WF43bm).

Τα ελληνικά είναι μια από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλες οι ενωσιακές νομοθετικές πράξεις πρέπει να δημοσιεύονται και στα ελληνικά. Μάλιστα οι εν λόγω πράξεις ενσωματώνονται στη συνέχεια στην ελληνική έννομη τάξη με τα ενδεχόμενα λάθη από κακές μεταφράσεις να αποτελούν στη συνέχεια νόμους του κράτους.

Με το Δίκτυο οι ελληνόφωνοι μεταφραστές των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται σε επαφή με επιστήμονες όλων των κλάδων αλλά και υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης σε Ελλάδα και Κύπρο που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διαδικτυακής Υπηρεσίας Επείγουσας Απόδοσης Όρων για επιμέρους τομείς όπως τα Οικονομικά, η Τεχνολογία, η Χημεία, οι Φυσικοί πόροι και το Δίκαιο.

Το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στο πλαίσιο της ενημέρωσης της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας για την λειτουργία του Δικτύου οργανώνει παρουσιάσεις, σε με τα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης. Οι επόμενες παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν:

·στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (21 Μαρτίου ώρα 13:00 στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη και στις 17:00 στη βιβλιοθήκη του στην Κομοτηνή, 22 Μαρτίου στις 13:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη) σε με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ξάνθης (πληροφορίες europedirect@duth.gr),

· στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (30 Μαρτίου στις 12:00) σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου (Πατησίων 76, κεντρικό κτίριο – πληροφορίες library@aueb.gr).

Προγραμματίζονται επίσης παρουσιάσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ( και Ηράκλειο) τον Απρίλιο και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης το Μάιο.

Περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεβαντής, DGT-ATHENS@ec.europa.eu (τηλ. 210-7272-133, κιν. 69-7428-9919).

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καθαρισμός της ακτογραμμής Μηλίνας   #ακτογραμμήΜηλίνας - https://t.co/6GwCinwyeO -

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού μεταξύ Kαλών Νερών και Βυζίτσας - https://t.co/14mkwWWz5k… -

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

"Αλιεύοντας" την είδηση