Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η ΕΤΕπ ανανεώνει την ευρωπαϊκή υποστήριξη των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα
Η ΕΤΕπ ανανεώνει την ευρωπαϊκή υποστήριξη των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα

Η ΕΤΕπ ανανεώνει την ευρωπαϊκή υποστήριξη των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπογράφει δάνειο ύψους 24 εκατ. ευρώ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η χρηματοδότηση θα στηρίξει την κατασκευή και τη λειτουργία δύο αιολικών πάρκων στη Βόρεια Ελλάδα.

Το δάνειο της ΕΤΕπ είναι η πλέον πρόσφατη δρατηριότητα στην Ελλάδα με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, μέρος του επιτυχούς επενδυτικού σχεδίου για την της Επιτροπής Γιούνκερ.

Η ΕΤΕπ υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 24 εκατ. ευρώ με τον ελληνικό όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας δύο αιολικών πάρκων στο όρος Βέρμιο στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ενήργησε ως συνδανειστής που παρέχει ισοδύναμο ποσό μακροπρόθεσμου δανεισμού μαζί με μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση ΦΠΑ.

Το δάνειο της ΕΤΕπ υποστηρίζεται από την εγγύηση του προϋπολογισμού της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το χρηματοδοτικό μέσο του Επενδυτικού Σχεδίου για την . Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση αυτού του τύπου με την ΤΕΡΝΑ μετά από εκείνη του περασμένου Ιουλίου για τη χρηματοδότηση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Βοιωτίας.

«Όπως υποσχεθήκαμε πέρσι, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ενέργειας και παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση υγιών έργων που πληρούν τα κριτήριά μας και ανταποκρίνονται στις ενεργειακές πολιτικές της », σχολίασε ο Jonathan Taylor, της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα. «Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί ιδιαίτερα για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας σε ολόκληρη την Ένωση, και το ΕΤΣΕ μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Το έργο αυτό είναι ακριβώς το είδος δραστηριότητας που το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη σχεδιάστηκε να στηρίζει».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου, η χώρα θα σταθεί στα δικά της πόδια — αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της, και οικονομικά. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Σχέδιο Γιούνκερ συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής υποδομής της Ελλάδας, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τα δύο αιολικά θα έχουν συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 44,4 MW, η οποία θα κατανέμεται ανάμεσα στο πάρκο της θέσης Ερεσού Ύψωμα-Φούρκα (παραγωγικής ικανότητας 36 MW) και σε εκείνο της θέσης Λεύκες-Κερασιά (παραγωγικής ικανότητας 8,4 MW). Από κοινού, θα φιλοξενούν 22 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε πολύπλοκα πεδία με υψόμετρο άνω των 1.400 μ., και θα συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς μέσω ενός νέου υποσταθμού ΜΤ/ΥΤ [μέσης/υψηλής τάσης] και με υπόγεια καλώδια ΜΤ μήκους 8,5 και 16 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Πρόκειται για τη δεύτερη δραστηριότητα του ΕΤΣΕ, στην οποία η τράπεζα αναλαμβάνει τον άμεσο κίνδυνο του έργου μέσω μιας περιορισμένου ύψους δομής χρηματοδότησης του έργου. Παράλληλα με άλλες συναλλαγές, αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στον ελληνικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας εν γένει και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τις πολιτικές της

Γενικές πληροφορίες

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (). Aποτελεί το θεσμικό όργανο μακροπρόθεσμου δανεισμού της ΕΕ και είναι η μόνη τράπεζα που ανήκει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. Η Τράπεζα χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις σε υγιείς επενδύσεις, με σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με τα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ. Το 2017, η Τράπεζα διέθεσε ποσό άνω των 2,1 δισ. ευρώ σε δάνεια για ελληνικά έργα. Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για να διασφαλίσει τη συνέχιση επενδύσεων σε καίριες υποδομές στους τομείς της παιδείας, της ενέργειας, των μεταφορών, των αποβλήτων και των υδάτων, καθώς και σε επιχειρήσεις, σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικά με το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη εστιάζει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την πιο έξυπνη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοοικονομικών πόρων, την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, καθώς και την και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του σχεδίου Γιούνκερ. Παρέχει εγγυήσεις πρώτης ζημίας, κάτι που επιτρέπει στην ΕΤΕπ να επενδύει σε περισσότερα έργα που συχνά ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Μέχρι στιγμής, τα έργα και οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ αναμένεται να κινητοποιήσουν 335 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και να στηρίξουν περίπου 700.000 ΜΜΕ στα 28 κράτη μέλη. Βρείτε τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία για το ΕΤΣΕ ανά τομέα και ανά χώρα, ή δείτε τις συχνές ερωτήσεις.

Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα

Το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γενικότερα) αναμορφώνεται για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση της επίτευξης των στόχων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ. Η παρουσία της ΕΤΕπ στην αγορά με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, κατά περίπτωση, έχει ως στόχο να συμβάλει στην αύξηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε ένα περιβάλλον που αν και παραμένει δύσκολο βελτιώνεται σταθερά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση