Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλάζει την “ατζέντα” Κωνσταντοπούλου
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλάζει την “ατζέντα” Κωνσταντοπούλου

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλάζει την “ατζέντα” Κωνσταντοπούλου

Την επιστροφή στη θεσμική ομαλότητα φαίνεται να αποφασίζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την τρέχουσα περίοδο, μετά από επτά μήνες εντάσεων ή και οξύτατων αντιπαραθέσεων που έφεραν την προσωπική σφραγίδα της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα μέλη της σημαντικής αυτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής έδειξαν στο σύνολό τους διάθεση να απαλλαγούν από «υποχρεώσεις» που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη Πρόεδρος, όπως επί παραδείγματι η μετατροπή τους σε στελέχη «εξεταστικής Επιτροπής» για την υπόθεση Ζήμενς, η πολιτική διερεύνηση της υπόθεσης κ.ά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπογράμμισαν πως η λειτουργία της Επιτροπή Θεσμών θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με σημαντικά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υποστηρίξουν τη λειτουργία που είχε επιβάλλει η τέως Πρόεδρος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ξεχώρισε μόνο η τοποθέτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ι. Αϊβατίδη, καθώς ήταν ο μόνος που ευθέως έκανε σχόλιο υποστηρικτικό προς την κυρία Κωνσταντοπούλου. Συγκεκριμένα, όταν ετέθη προς συζήτηση, μεταξύ των «εκκρεμοτήτων» να κληθεί στην Επιτροπή προς ενημέρωση των μελών της ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας –κάτι που, ως γνωστόν, με επεισοδιακό τρόπο ζητούσε η τέως Πρόεδρος, ο κ. Ευ. Βενιζέλος σχολίασε με καυστικό τρόπο: «Να καλέσουμε και την κυρία Κωνσταντοπούλου. Δεν έχει νόημα να έρθει ο κ. Στουρνάρας, χωρίς την παρουσία της κυρίας Κωνσταντοπούλου». Με αφορμή αυτό, λοιπόν, λίγη ώρα αργότερα, ο της υποβάλλοντας και από την πλευρά του το αίτημα για κλήση του κεντρικού τραπεζίτη, είπε: «Δεν χρειάζεται ειρωνία για πρόσωπα που είναι πλέον εκτός Κοινοβουλίου».

Οι προτάσεις

Νωρίτερα, και βάσει ακριβώς των «εκκρεμοτήτων» από την προηγούμενη περίοδο, τις οποίες εισηγητικά είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστο δουλοπούλου, ο κ. Ι. Τραγάκης (ΝΔ) σημείωνε ότι «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να μετατραπεί η Επιτροπή μας σε οιωνεί εξεταστική. Να παρακολουθούμε την εξέλιξη των υποθέσεων που βρίσκονται στην Δικαιοσύνη, και όπου κρίνουμε, η επιτροπή μπορεί να παρέμβει».

Αμέσως μετά ο κ. Ευ. Βενιζέλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) σημείωνε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει η Επιτροπή να ασχοληθεί άμεσα με ζητήματα της τρέχουσας επικειρότητας και ως τέτοια ανέφερε εκείνο το οποίο αφορά τη λειτουργία των Ανεξαρτήτων Αρχών, υπό το πρίσμα και του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη μη νόμιμη σύνθεσή τους κατά την τρέχουσα περίοδο. «Καμία από τις Αρχές αυτές δεν έχει απαρτία, δεν λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νόμιμα συγκροτημένες Αρχές» είπε μεταξύ άλλων.

Οσον αφορά το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι το ΣΔΟΕ αυτή την περίοδο λειτουργεί ως ανακριτική αρχή, και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει επί της ουσίας έρευνα από τη Βουλή, πρότεινε να προσκληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και να προβούν σε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης διακρατικών συμφωνιών συνολικά για τις καταθέσεις στο αφενός, καθώς και για την εξέλιξη του έργου που επιτελεί τα τελευταία χρόνια η φορολογική διοίκηση αφετέρου. Αντιστοίχως, για την υπόθεση Ζήμενς, πρότεινε επίσης να κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να μιλήσουν για το εάν τηρείται και εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση η συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Από την δική τους πλευρά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε χαμηλούς τόνους, υποστήριξαν πως η Επιτροπή θα πρέπει κατά προτεραιότητα και σε στενά χρονικά πλαίσια, να κλείσει τις εκκρεμότητες από το παρελθόν. «Να συμφωνήσουμε ότι σε ένα-δύο μήνες θα τις έχουμε ολοκληρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παναγιώτα Δριτσέλη, με συναδέλφους της στη συνέχεια να υποστηρίζουν την ίδια θέση.

Ανάμεσα στις δύο αυτές απόψεις, ο κ. Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι) είπε ότι συμφωνεί με όσα είχαν ήδη αναφέρει τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και η κα Δριτσέλη – ειδικά ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης των εκκρεμοτήτων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά η Επιτροπή δεν θα πρέπει να χάσει την επαφή της με ζητήματα της πιεστικής πραγματικότητας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση