Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οι επενδύσεις στην ατζέντα με το Ισραήλ
Οι επενδύσεις στην ατζέντα με το Ισραήλ

Οι επενδύσεις στην ατζέντα με το Ισραήλ

Τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω την «τροχιά στρατηγικής συνεργασίας», όπως τη χαρακτήρισε, στην οποία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι Ελλάδας – Ισραήλ, μετέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν , με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεχισθεί η σειρά των διακυβερνητικών συναντήσεων και η επόμενη να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, και να συνδυασθεί με τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ την αμέσως επόμενη ημέρα, πιθανότατα στην Κύπρο, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τσίπρας, στόχος αυτών των συναντήσεων θα είναι να τεθούν επί τάπητος οι τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας, «και αυτά τα βήματα να γίνουν πρακτικά, να μη μείνουμε στις συζητήσεις επί χάρτου».

Κατά τη των δύο πρωθυπουργών, πέραν των πεδίων ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, συζητήθηκαν τα θέματα ευρύτερης περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και οι που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σε ένα εξαιρετικά ρευστό . «Εχουμε κοινά συμφέροντα προσπαθώντας να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες και, ταυτόχρονα, προσπαθώντας να αποφύγουμε τους κινδύνους», τόνισε ο κ. , για να προσθέσει ότι «οι συζητήσεις μας ήταν πολύ βαθιές και πολύ παραγωγικές, όπως άλλωστε ελπίζουμε να είναι η συνεργασία που θα έχουμε στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην ενέργεια, στον πολιτισμό, στην ανταλλαγή των νεολαιών μας και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια και να πατάξουμε την τρομοκρατία». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πέραν της επισήμανσης των ειδικών πεδίων ενδιαφέροντος, έκανε ιδιαίτερη στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα φθάνουν περίπου 50.000 Ισραηλινοί τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να αυξηθούν στις 350.000. Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελληνική θα επανέλθει», για να προσθέσει ότι «θα προσκαλέσουμε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα, να επενδύσουν στους τομείς που αναφέραμε».

Σε κινήσεις που θα λειτουργήσουν ως «ουσιαστικότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων» αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξήγησε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του αγροτοδιατροφικού τομέα, στις υδάτινες τεχνολογίες, στις θαλάσσιες μεταφορές. Εκανε ιδιαίτερη στην ενεργειακή συνεργασία, μιλώντας για «τεράστιες ευκαιρίες» στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, αλλά και για δυνατότητα συνεργασίας «στην έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του τζιχαντισμού και να ενθαρρυνθούν οι διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησής του «σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια από τη μια, αλλά και στη βία κατά αμάχων από την άλλη», ενώ φρόντισε να αναδείξει τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει παράθυρο διαλόγου ως μια χώρα εταίρος του Ισραήλ αλλά και με παραδοσιακά καλές με τις αραβικές χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο πρωτάθλημα ποδηλασίας Κεντρικής Ελλάδος η Νίκη Βόλου #πρωτάθλημαποδηλασίας - https://t.co/RVLMFgd4WU -

  • 1ο Εξεταστικό Κέντρο Μαγνησίας Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. 2021 #1οΕΠΑΛΝΙωνίας - https://t.co/hzFDt6loFU -

  • Ρυθμίστηκαν μισθολογικά και ασφαλιστικά δημοσιογράφων στους δήμους #δημοσιογράφοι - https://t.co/s9izvFDVT8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση