Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η ελληνική πρόταση στα χέρια των θεσμών από χθες το βράδυ
Η ελληνική πρόταση στα χέρια των θεσμών από χθες το βράδυ

Η ελληνική πρόταση στα χέρια των θεσμών από χθες το βράδυ

Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και αναλύουν περαιτέρω οι θεσμοί, το Eurogroup του Σαββάτου θα τις απορρίψει αμέσως, λένε των Βρυξελλών. Υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν έχουν καμία διάθεση να ανοίξουν τα ταμεία τους για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, και το είναι αρκετά βαρύ, ιδιαίτερα μετά το .

Σύμφωνα με τις ίδιες , στην αναμένονται ακόμα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας τις τελευταίες μέρες, ενώ ακόμα, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, δεν είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις ενδιάμεσες δανειακές υποχρεώσεις της μέχρι να γίνει εκταμίευση. Όσον αφορά τις καταθέσεις, σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν θα εισηγηθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας το «κούρεμα», αλλά αν γίνει κατάρρευση τραπεζών τη Δευτέρα, τότε αυτό είναι εθνική .
Συγκεκριμένα, η από χθες το βράδυ βρίσκεται στα χέρια των θεσμών, που την αναλύουν για να καταλήξουν σε ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να απαντάει σε τρία ερωτήματα: Κατά πόσο χρειάζεται η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, κατά πόσο αποτελεί συστημικό κίνδυνο της Ευρωζώνης και κατά πόσο το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, καθώς διαφορετικά δεν προκρίνεται για πρόγραμμα. Οι θεσμοί θα δουλέψουν όλη μέρα σήμερα και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς το πρωί θα γίνει πρώτα το Εuroworking Group και το μεσημέρι του Σαββάτου θα ακολουθήσει το Eurogroup για να δώσει το πράσινο φως που θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ελληνική πρόταση θα αφορά ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, έως τρία χρόνια, ενώ τα μέτρα σίγουρα δεν μπορεί να είναι φωτοτυπία της τελευταίας πρότασης των θεσμών στις 26 Ιουνίου, καθώς πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κατάσταση της οικονομίας που έχει αλλάξει δραστικά. Αυτό που είναι σίγουρο και συζητείται στις Βρυξέλλες είναι ότι η επιβολή των capital controls θα πάρει χρόνο για να αρθεί, όπως και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Το θα έχει ως βασικά συστατικά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω μέτρων και μεταρρυθμίσεων, μία πολύ μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον εκσυγχρονισμό και την ανοικοδόμηση των θεσμών υπό τα πρότυπα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση