Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ως εξής:

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των εφαρμοζόμενων πολιτικών τον τελευταίο χρόνο, με την πρόσφατη επιδείνωση του εσωτερικού μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, εξαιτίας του κλεισίματος του τραπεζικού συστήματος, να επιβαρύνει σημαντικά την αρνητική δυναμική. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2018 εκτιμώνται πλέον σε 85 δισ. ευρώ, και το χρέος αναμένεται να φθάσει στο υψηλότερο σημείο του κοντά στο 200% του στα επόμενα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει γρήγορη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Το χρέος μπορεί να γίνει πλέον βιώσιμο μέσω μέτρων ελάφρυνσης που ξεπερνούν κατά πολύ το τι ήταν έως τώρα πρόθυμη να σκεφτεί η Ευρώπη.

(…) Τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων –το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων– επιφέρουν μεγάλο βάρος στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία, οδηγώντας σε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν στην πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα DSA μας. Πλήρης και ολοκληρωμένη αναθεώρηση αυτής της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε μετέπειτα στάδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ως του κλεισίματος του τραπεζικού συστήματος και των λεπτομερειών των πολιτικών που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο σ’ αυτό το στάδιο ότι θα υπάρξει σημαντική της χρηματοδοτικής ανάγκης.

Η (αμοιβαία συμφωνημένη) εκτίμηση των τριών θεσμών είναι ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2018 θα αυξηθούν στα 85 δισ. ευρώ, ή περίπου 25 δισ. ευρώ υψηλότερα αυτού που προέβλεπε η DSA του ΔΝΤ, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εκτιμώμενης ανάγκης για μεγαλύτερο ‘‘μαξιλάρι’’ για τον τραπεζικό τομέα, στα 25 δισ. ευρώ. Προσαρμόζοντας μηχανικά την πρόσφατη DSA μας γι’ αυτές τις αλλαγές και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον συμφωνημένο πιο αδύναμο δρόμο ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργούνται οι ακόλουθες βασικές εκδοχές:

. Το χρέος θα κορυφωνόταν κοντά στο 200% του τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις πως η κορύφωση του χρέους –στο 177% του το 2014– βρίσκεται ήδη πίσω μας.

β. Εως το 2022, το χρέος προβλέπεται τώρα ότι θα βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το εκτιμώμενο 142% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στη δημοσιοποιηθείσα DSA μας.

γ. Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξάνονταν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα αυτών που ήταν κατά την τελευταία (και πάνω από το όριο του 15% που θεωρείται ασφαλές) και θα εξακολουθούσαν να αυξάνονται μακροπρόθεσμα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση