Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Ε.Ε. χορηγεί επιπλέον ποσό 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Η Ε.Ε. χορηγεί επιπλέον ποσό 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ε.Ε. χορηγεί επιπλέον ποσό 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 5,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) στην Ελλάδα, για να στηρίξει τη χώρα στην αντιμετώπιση του υψηλού αριθμού αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή της έννοιας του «κομβικού σημείου» και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης. Το θα καλύψει πλήρως, για περίοδο 4 μηνών, τα έξοδα μεταφοράς με πορθμείο τουλάχιστον 60.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και άλλων μεταναστών από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η συμπληρωματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας, και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά στα νησιά πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, ούτως ώστε να αποκλειστεί ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ χρησιμοποιείται για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις.

Η παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ, εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της Επιτροπής για εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μέσω συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης επειγουσών και ειδικών αναγκών των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν υψηλές πιέσεις από και αιτούντες άσυλο. Προς το σκοπό αυτό, για το 2015, η Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικό ύψους 51,5 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί μέσω του ΤΑΜΕ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του “κομβικού σημείου” και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διαθέτουν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχτεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Αυτή η επείγουσα βοήθεια θα επιτρέψει στις αρχές να καλύψουν το κόστος μεταφοράς σημαντικού αριθμού των εν λόγω προσώπων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον έχουν καταχωριστεί σωστά, και έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.»

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση