Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής προχωρεί οριστικά ως εθνικό έργο
Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής προχωρεί οριστικά ως εθνικό έργο

Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής προχωρεί οριστικά ως εθνικό έργο

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Οριστικά έχει κλείσει γι την ελληνική κυβέρνηση το θέμ της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Ο υπουργός Ενέργειας στής Χατζηδάκης ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή την Κομισιόν ότι η διασύνδεση θα προχωρήσει ως εθνικό έργο, εξηγώντας ότι πρόκειται για ύψιστης εθνικής σημασίας έργο, λόγω της απόσυρσης μονάδων με ορυκτά καύσιμα.

Στην επιστολή του προς την Κομισιόν ο υπουργός σημειώνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε το έργο ως εθνικό βάσει ενός σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη και παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τμήμα Κρήτης – Αττικής είχε επίσης περιληφθεί στο PCI – Κύπρος – Ισραήλ και με στόχο να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, κατέβαλε προσπάθειες ενθαρρύνοντας και διευκολύνοντας τα εμπλεκόμενα μέρη να βρεθεί μια λύση ς γύρω από ένα μόνο σχέδιο, οι οποίες όμως δεν απέδωσαν. Η επιστολή αναφέρεται σε συναντήσεις που έγιναν σε Βρυξέλλες και Αθήνα μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Euroasia και του συνεργάτη τους διαχειριστή του Βελγίου Elia, οι οποίες όμως δεν είχαν επιτυχή κατάληξη.

Ως θετικό σημείο αυτών των διαπραγματεύσεων επισημαίνεται η διαπίστωση ότι η διαλειτουργικότητα του συστήματος Κρήτη – Αττική με τα υπόλοιπα συστήματα είναι τεχνικά εφικτή. Βάζοντας οριστικά τέλος στην αβεβαιότητα που συνοδεύει τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, ο κ. Χατζηδάκης ενημερώνει την Κομισιόν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει το ενδιαφέρον της από το να προχωρήσει ως μέρος του PCI Eλλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και δηλώνει ότι θα προχωρήσει ως εθνικό σχέδιο από το SPV «Αριάδνη», ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις σε ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού. Παράλληλα, ο υπουργός εκφράζει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο PCI Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ λαμβάνοντας υπόψη την εξίσου επείγουσα ανάγκη της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή απομόνωσή της.

H απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν ήταν μιας επίπονης διαδικασίας που ξεκίνησε από τις 4 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, για να βρεθεί πράγματι μια λύση που θα διασφάλιζε την ενιαία υλοποίηση του διακρατικού PCI χωρίς να διακυβεύεται η έγκαιρη κατασκευή του τμήματος Κρήτης – Αττικής. Σε αυτή την πρωτοβουλία η πλευρά του Euroasia και του Βέλγου διαχειριστή Εlia ανταποκρίθηκε μόλις στις 27 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν την εκπνοή της ς της 4ης Οκτωβρίου για την οριστικοποίηση της νέας λίστας PCI. Στις πυκνές διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την τελευταία εβδομάδα, η ελληνική πλευρά δεν πήρε τις εγγυήσεις που ανέμενε για το θέμα της διασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου, ενώ απέρριψε το αίτημα του Elia για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» σε ποσοστό 39%, υπό την προϋπόθεση ότι η υποδομή της διασύνδεσης δεν θα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΑΔΜΗΕ, αλλά της θυγατρικής της.

Εκ των υστέρων, και αφού η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε επισήμως την περασμένη Παρασκευή το τμήμα Κρήτης – Αττικής από το ευρύτερο PCI, o διευθύνων σύμβουλος του Elia με email προς το υπουργείο Ενέργειας, την Κυριακή το απόγευμα, εμφανίζεται να υπαναχωρεί στο θέμα της απαίτησης για μεταφορά της υποδομής της διασύνδεσης στην «Αριάδνη», να δεσμεύεται για την είσοδό του στο έργο, ενημερώνοντας ότι έχει λάβει από το Δ.Σ. της εταιρείας ότι δεν θα καθυστερήσουν τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και ότι θα υποβάλουν αίτηση για ύψους 350 εκατ. από την Ε.Ε. για το έργο. Στον Elia απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ενημερώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στο έργο. Μια νέα ηλεκτρονική επιστολή έφτασε χθες το μεσημέρι από τον επικεφαλής της Dgenergy κ. Μπόρχαρντ στον ΑΔΜΗΕ και στον αντίστοιχο διαχειριστή της Κύπρου, μέσω της οποίας τους καλούσε να στείλουν έως το βράδυ της ίδιας ημέρας κοινή δήλωση για τη διαλειτουργικότητα των δύο συστημάτων. Επ' αυτού πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ενέργειας μεταξύ εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή Κύπρου, των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών και του Euroasia. Το υπουργείο σε αυτή τη συνάντηση εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης και όχι από τον υφυπουργό, καθώς για την κυβέρνηση πολιτικά το θέμα θεωρείται λήξαν. Η κοινή δήλωση δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα σταλεί στις Βρυξέλλες αμέσως μετά το κλείσιμο της λίστας PCI. H κυπριακή πλευρά, ωστόσο, φέρεται να προσδοκά κάποια ανατροπή της υπόθεσης έστω και εκ των υστέρων και θεωρεί κρίσιμο το επόμενο 24ωρο, μέσα στο οποίο θα λάβει χώρα και η συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση