Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Η ΑΔΕΔΥ «βλέπει» μειώσεις έως 37% στις νέες συντάξεις
Η ΑΔΕΔΥ «βλέπει» μειώσεις έως 37% στις νέες συντάξεις

Η ΑΔΕΔΥ «βλέπει» μειώσεις έως 37% στις νέες συντάξεις

Σε σημντικές μειώσεις που ξεκινούν πό 15% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 37% στις νέες των δημοσίων υπαλλήλων οδηγεί η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ. Ενόψει της ακής κινητοποίησης της Πέμπτης, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε παρα και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι που θα εκδοθούν με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου θα είναι μειωμένες έως και κατά 37,5% σε σχέση με αυτές που δίνονται σήμερα. Η σύγκριση δεν γίνεται με τις συντάξεις όπως αυτές θα υπολογίζονταν βάσει του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη), καθώς όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, αυτός έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση πριν καλά καλά εφαρμοστεί. Σύμφωνα λοιπόν με την επεξεργασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης, το νέο σχέδιο αλλάζει προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο, χωρίς καμιά διάκριση σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους.

Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση μειώνονται σημαντικά, αφετέρου γιατί τα μικρά αυτά ποσοστά υπολογίζονται σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει πως τα ποσοστά αναπλήρωσης «βυθίζονται» στο 37,5% για τα 35 χρόνια ασφάλισης, όταν με το ισχύον σύστημα έφταναν το 80% και με τον ν. 3863/2010 το 45,85%.

Παράλληλα, τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται πλέον σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου θα υπολογίζεται σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο και όχι κατά την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο εισάγει «ια» την άμεση κατάργηση της μεγάλης μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο ισχύων νόμος (ν. 3863/2010) σε βάθος 35ετίας. Για παράδειγμα: Με το παλιό σύστημα, ένας μισθωτός που είχε 35 χρόνια υπηρεσίας, με μισθό την τελευταία πενταετία γύρω στα 1.500 ευρώ, θα έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ με ποσοστό αναπλήρωσης 70%. Με το νέο σύστημα, επειδή πλέον θα υπολογίζονται οι μισθοί όλου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας μόνο πενταετίας, ο μισθός βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η σύνταξη θα είναι μόλις 1.026 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% πέφτει για τα 35 χρόνια ασφάλισης στο 37,5%, με αποτέλεσμα η ανταποδοτική σύνταξη να είναι μόλις 386 ευρώ. Σε αυτή θα προστίθεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ οδηγώντας σε τελικό ποσό 770 ευρώ ( 26%). Η γίνεται ακόμα χειρότερη, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν ένσημα 35ετίας και άνω. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι δυσμενείς αλλαγές αφορούν όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών, καθώς θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες, προσαρμοσμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει μειώσεις σε παροχές και συντάξεις για όλους, δηλαδή ενοποίηση και εξίσωση στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές εκφράζουν την εκτίμηση ότι το νομοθέτημα που θα φτάσει τελικά στη Βουλή, θα είναι ακόμα χειρότερο από την αρχική πρόταση καθώς μεσολαβεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ ψευδή, αφενός γιατί η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα), αφετέρου γιατί δεν περιλαμβάνει τις 11 διαδοχικές περικοπές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ΑΔΕΔΥ εμφανίζει σε πολλά παρα τη σύνταξη σύμφωνα με τον νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από τον μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση