Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Handelsblatt: Δύο κλεμμένα ελληνικά αγγεία προς πώληση στο Λονδίνο
Handelsblatt: Δύο κλεμμένα ελληνικά αγγεία προς πώληση στο Λονδίνο

Handelsblatt: Δύο κλεμμένα ελληνικά αγγεία προς πώληση στο Λονδίνο

Σε μι υπόθεση ρχαιοκαπηλίας, με δύο κλεμμένα αρχαία ελληνικά αγγεία να τίθενται προς πώληση σε μεγάλη έκθεση τέχνης στο Λονδίνο στις αρχές Οκτωβρίου, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για δύο αττικά αγγεία του 5ου αιώνα π.Χ. που είχαν τεθεί προς πώληση στην έκθεση Frieze για λογαριασμό του ελβετικού καντονιού της Βασιλείας (Basel-Stadt). Η εφημερίδα του τίσελντορφ αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχουν πληροφορίες ότι ο έμπορος αρχαιοτήτων Ζαν-τάβιντ Καν από τη Βασιλεία εξέθεσε ελληνικές από τη συλλογή του Τζιανφράνκο Μπεκίνα στην έκθεση Frieze και τις έθεσε προς πώληση χωρίς στοιχεία για την προέλευσή τους».

«Ο Μπεκίνα είναι ιταλός έμπορος που είχε καταδικασθεί για και κλοπή», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει ότι ο έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης αναγνώρισε την προέλευση των δύο αγγείων με τη βοήθεια εγγράφων από το αρχείο Μπεκίνα.

Η Handelsblatt υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της ταυτοποίησης που έκανε ο έλληνας αρχαιολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων διδάσκει στην Ένωση Έρευνας Εγκλημάτων κατά της Τέχνης, και τονίζει ότι «η περίπτωση Μπεκίνα πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις εμπορίας κλεμμένων και λαθραίων αρχαιοτήτων που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη». Όπως γράφει η Handelsblatt ο γεννημένος στη Σικελία Μπεκίνα εμπορευόταν από τη δεκαετία του 1970 μέσω μιας γκαλερί στη Βασιλεία , οι οποίες είχαν στην πλειοψηφία τους εισαχθεί στην Ελβετία

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση