Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » H πράσινη πρόταση – εναλλακτική στην Συμφωνία Δουβλίνου
H πράσινη πρόταση – εναλλακτική στην Συμφωνία Δουβλίνου

H πράσινη πρόταση – εναλλακτική στην Συμφωνία Δουβλίνου

Σύστημα κατανομής, με βάση την προτίμηση των αιτούντων στην ΕΕ

Η Σκα Κέλλερ, μαζί με άλλα μέλη του ευρωκοινοβουλίου της ομάδας των Πράσινων, παρουσίασε στις 25 Φεβρουαρίου μία εναλλακτική -στη συμφωνία - πρόταση για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη “The Green Alternative to the Dublin System – A Preference Based Allocation System for Asylum Seekers within the EU”

Η Συμφωνία υπήρξε για χρόνια δυσλειτουργική με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος ενώ κατέρρευσε ολοκληρωτικά στο πλαίσιο της τρέχουσας προσφυγικής ς. Δεν υποστηρίζεται σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να επιστρέψει η Ευρώπη στην προ-Δουβλίνο εποχή όπου και δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρο ποιο κράτος-μέλος ήταν υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Παρουσιάζεται η πρόταση για ένα νέο σύστημα κατανομής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον επιμερισμό της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το οποίο θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις προτιμήσεις των αιτούντων για . Χωρίς το τελευταίο στοιχείο είναι αδύνατο να συγκροτηθεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα.

Η πρόταση κάνει έκκληση για:

Ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο στα μέλη-κράτη της ΕΕ, βασισμένο σε αντικειμενικά  και δεσμευτικό για όλα τα μέλη-κράτη.

Ένα σύστημα που θα στηρίζεται στους υφιστάμενους δεσμούς και τις προτιμήσεις των αιτούντων άσυλο προς ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος.

Ένα σύστημα που θα δίνει τα κίνητρα στους  να μείνουν στο «δικό τους» κράτος μέλος και όχι να εφαρμόζει καταναγκαστικά μέτρα ενάντια στη μετακίνησή τους  σε άλλο κράτος-μέλος

Ένα ολοκληρωμένο  το οποίο θα βελτιώσει την εναρμόνιση και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και θα συμπεριλάβει και ουσιώδη μέτρα ενσωμάτωσης

Αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων ασύλου έτσι ώστε να μπορούν όσοι/ες δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μετακινούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ για έναν χρόνο που θα ακολουθεί την αναγνώριση του καθεστώτος του/της πρόσφυγα.

Τη μετεξέλιξη του υπάρχοντος Ευρωπαϊκού ραφείο Ασύλου σε μια Ευρωπαϊκή πλήρη Υπηρεσία Ασύλου με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τη διασφάλιση της λειτουργίας του συστήματος κατανομής με βάση την προτίμηση των προσφύγων και τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη εν γένει.

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, , δήλωσε σχετικά: «Oι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, ώστε η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος να είναι ανθρωπιστικά, ηθικά και πολιτισμικά παραδειγματική, εστιάζοντας σε έναν νέο Ευρωπαϊκό μακροχρόνιο σχεδιασμό».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση