Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΓΣΕΒΕΕ: Πτώση έως 70% του τζίρου στις μικρομεσαίες
ΓΣΕΒΕΕ: Πτώση έως 70% του τζίρου στις μικρομεσαίες

ΓΣΕΒΕΕ: Πτώση έως 70% του τζίρου στις μικρομεσαίες

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο υπολογίζεται ότι έχασε το Δημόσιο μόνο από έμμεσους φόρους κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες των και της τραπεζικής αργίας. Μάλιστα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Ελλάδος (), που προβαίνει σε αυτή την εκτίμηση βασιζόμενη στα στοιχεία για την υποχώρηση του τζίρου, τη χαρακτηρίζει μετριοπαθή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της (), 9 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν κάθετη πτώση στον κύκλο εργασιών τους, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων.

Σύμφωνα με την ίδια , η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 27 Ιουλίου σε δείγμα 1.005 επιχειρήσεων, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50%, ή κατά 3,8 δισεκατομμύρια , κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες των μεταφράζεται σε απώλεια 570 εκατ. για το Δημόσιο από έμμεσους φόρους.

Οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, πάντως, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, και ειδικότερα για το επόμενο εξάμηνο θα είναι ίσως πιο οδυνηρές από αυτές που βιώνουν τώρα οι επιχειρήσεις. Κι αυτό όχι μόνο διότι είναι άγνωστη η διάρκεια ισχύος των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά διότι αυτά ακριβώς τα έκτακτα επιβλήθηκαν σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές βρίσκονταν ήδη σε δυσχερή θέση.

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες και λόγω του ότι δεν ήταν προετοιμασμένες –απόρροια του χαμηλού βαθμού εκσυγχρονισμού τους– να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Θεσσαλονίκη: Μόνο στρατιωτική παρέλαση διάρκειας 60 λεπτών #Θεσσαλονίκη - https://t.co/eqbcCauvmu -

  • Παπανάτσιου: «Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα "καίνε" την αγροτική παραγωγή » - https://t.co/F39w94GiDZ… -

  • Η  Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας στον Βόλο #ΠαναγίαςΔαμάστας - https://t.co/FBobUI9DHE -

"Αλιεύοντας" την είδηση