Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Grant Thornton: Η μεγάλη καθίζηση των ελληνικών επιχειρήσεων
Grant Thornton: Η μεγάλη καθίζηση των ελληνικών επιχειρήσεων

Grant Thornton: Η μεγάλη καθίζηση των ελληνικών επιχειρήσεων

Κθίζηση της κερδοφορίς τους κατά 86% και μείωση της λειτουργικής τους ς κατά 32%, σημείωσαν 4.997 την περίοδο 2009 – 2014, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton. Οι απώλειες κερδών την επίμαχη περίοδο ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,8 δισ. ευρώ είναι λειτουργικά κέρδη, με αποτέλεσμα τη συμπίεση  κατά 30% περίπου το σχετικού περιθωρίου.

Η έρευνα παρουσιάζεται επισήμως την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριό της Grant Thornton, στο Αθηνών, στο πλαίσιο του Global Annual Conference της Grant Thornton International Ltd, που για πρώτη φορά θα γίνει, εφέτος στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, μία στις 7 επιχειρήσεις έχει δανεισμό υψηλότερο από τον κύκλο εργασιών της και πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους με τα άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού τους.

Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η και καλούνται να λύσουν οι επιχειρήσεις. Η περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους ή στους φόρους και η έλλειψη επενδύσεων που θα δημιουργούσαν συνθήκες ρευστότητας και νέων θέσεων εργασίας θα επιτείνουν το πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες στην απόδοση των επιχειρήσεων.

ια την τρέχουσα περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αναμένεται νέα υποχώρηση του τζίρου κατά 3,1%. Βασική αιτία της μείωσης αυτής αποτελεί ο τομέας δραστηριότητας της Επεξεργασίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Αν εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως αναφέρεται στην ανάλυση που καλύπτει 88 κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν τομείς που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο, δημιουργώντας συνθήκες ς για το τρέχον έτος με αποτέλεσμα να καταγραφεί έστω και οριακή της τάξεως του 1%.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση