Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Grant Thornton: Η μεγάλη καθίζηση των ελληνικών επιχειρήσεων
Grant Thornton: Η μεγάλη καθίζηση των ελληνικών επιχειρήσεων

Grant Thornton: Η μεγάλη καθίζηση των ελληνικών επιχειρήσεων

Καθίζηση της κερδοφορίας τους κατά 86% και μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας κατά 32%, σημείωσαν 4.997 επιχειρήσεις την περίοδο 2009 – 2014, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton. Οι απώλειες κερδών την επίμαχη περίοδο ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,8 δισ. είναι λειτουργικά κέρδη, με τη συμπίεση  κατά 30% περίπου το σχετικού περιθωρίου.

Η παρουσιάζεται επισήμως την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριό της Grant Thornton, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Global Annual της Grant Thornton International Ltd, που για πρώτη φορά θα γίνει, εφέτος στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, μία στις 7 επιχειρήσεις έχει δανεισμό υψηλότερο από τον κύκλο εργασιών της και πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους με τα άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού τους.

Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά και καλούνται να λύσουν οι επιχειρήσεις. Η περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους ή αύξηση στους φόρους και η έλλειψη επενδύσεων που θα δημιουργούσαν συνθήκες ρευστότητας και νέων θέσεων εργασίας θα επιτείνουν το πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες στην απόδοση των επιχειρήσεων.

Για την τρέχουσα περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αναμένεται νέα υποχώρηση του τζίρου κατά 3,1%. Βασική αιτία της μείωσης αυτής αποτελεί ο τομέας δραστηριότητας της Επεξεργασίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Αν εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως αναφέρεται στην ανάλυση που καλύπτει 88 κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν τομείς που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για το τρέχον έτος με αποτέλεσμα να καταγραφεί έστω και οριακή αύξηση της τάξεως του 1%.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση