Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Υφεση και φόρους φέρνει το προσχέδιο του 2017
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Υφεση και φόρους φέρνει το προσχέδιο του 2017

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Υφεση και φόρους φέρνει το προσχέδιο του 2017

Υφεσιακό και φοροκεντρικό χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, μέσω της ειδικής του έκθεσης για αυτό.

Το Γραφείο θεωρεί ότι οι προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν ως αρκετά αισιόδοξες. Σημειώνει, δε, ότι το ίδιο το προσχέδιο αποδομεί επιχειρήματά του, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα του 2017 που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτά ανέρχονται στα 2,59 δισ ευρώ. Εξ αυτών, μόλις το 3% αφορά εξοικονομήσεις δαπανών, ενώ το 96,6% αφορά αύξηση εσόδων.

«Οι αναλογίες αυτές κάνουν εμφανή τον φοροκεντρικό χαρακτήρα του προσχεδίου», σημειωνει το Γραφείο και προσθέτει πως με τον τροπο αυτό δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της.

Παράλληλα, το ΓΠΒ επισημαίνει πως τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Επαναλαμβάνει τις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εξουδετερώνουν «τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας που επιτυγχάνεται τελικά!».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο Δημήτρης Κουρέτας στο Open Office Volos #ΔημήτρηςΚουρέτας #ΟpenOfficeVolos - https://t.co/vmiDWyYcjB -

  • Κακοκαιρία Ελπίδα: Οι δραματικές ώρες στην Αττική Οδό και η συνδρομή του Στρατού #ΑττικήΟδός - https://t.co/vUnenCYKSa -

  • ENKA Bόλου: Καταιγισμός μηνυμάτων απάτης #ENKABόλου - https://t.co/AYECVD1RXj -

"Αλιεύοντας" την είδηση