Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΓΠΒ: Εκθεση – φωτιά για την κυβέρνηση
ΓΠΒ: Εκθεση – φωτιά για την κυβέρνηση

ΓΠΒ: Εκθεση – φωτιά για την κυβέρνηση

Σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση γιατί το κόστος για την είναι μεγάλο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η υλο των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, έστειλε χθες το (ΓΠΒ), μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική .

Οπως αναφέρει στην έκθεσή του, για να ανακάμψει η οικονομία θα πρέπει να «εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της ς στο μέλλον» και ειδικότερα να «αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα με το ΓΠΒ, η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης «έτεινε να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση. Ως προς το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του “πολιτικού οφέλους”: Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι του Γραφείου υποστηρίζουν πως «η κατάληξη ήταν νέα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει νέα 5,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ υπό αίρεση όπως συζητείται αυτή τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές». Παράλληλα, το ΓΠΒ ασκεί για την έως τώρα που έχει εφαρμοστεί, καθώς αυτή «δεν συμβάδισε με τον στόχο να μειωθεί η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, το ΓΠΒ αναφέρει πως «τις προοπτικές της χώρας επηρεάζουν αρνητικά η αμφισημία και οι αναβολές στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες εδώ, αλλά πιέζει ο χρόνος όπως μπορούμε να το διαπιστώσουμε στην περίπτωση του ασφαλιστικού: Οσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του, παρά τις δημοσιοποιούμενες καλές προθέσεις».

Επίσης, αναδεικνύει και τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης, ενώ καλεί την τελευταία να «χτίσει πάνω σε όση πρόοδο έγινε ώς τώρα» και να μην την «κατεδαφίσει». Οπως αναφέρεται στην έκθεση «ο κρατικός μηχανισμός δεν έδειξε σε κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ζητήματα την απαραίτητη συνοχή. Ορισμένες αποφάσεις του κυβερνητικού πυρήνα για εφαρμογή του Μνημονίου δεν τις “ενστερνίζονται” ισχυρά τμήματα του ευρύτερου μηχανισμού της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, προσδοκίες της κοινωνικής βάσης και παραδόσεις. Αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν βοηθούν την κυβέρνηση να εκπέμψει ένα μήνυμα σταθερότητας όσον αφορά την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και να άρει τη γενικευμένη δυσπιστία για τις προθέσεις της». Σημειώνεται, δε, πως στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων υπάρχουν «ακαμψίες, ακόμα και για θέματα που έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο, όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών», με αποτέλεσμα να περικόπτονται άλλες δαπάνες. Κάτι το οποίο «υποσκάπτει την παραγωγική οικονομία».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση