Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΓΠΒ: Εκθεση – φωτιά για την κυβέρνηση
ΓΠΒ: Εκθεση – φωτιά για την κυβέρνηση

ΓΠΒ: Εκθεση – φωτιά για την κυβέρνηση

Σφές μήνυμ ότι θα πρέπει να κλείσει γρήγορα η γιατί το κόστος για την οικονομία είναι μεγάλο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, έστειλε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ), μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία.

Οπως αναφέρει στην έκθεσή του, για να ανακάμψει η οικονομία θα πρέπει να «εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον» και ειδικότερα να «αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα με το ΓΠΒ, η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ς «έτεινε να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση. Ως προς το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του “πολιτικού οφέλους”: Η ύφεση συνεχίζεται και το , πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του , τα φορολογικά μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για ».

Στο πλαίσιο αυτό, οι του Γραφείου υποστηρίζουν πως «η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτή τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές». Παράλληλα, το ΓΠΒ ασκεί κριτική για την έως τώρα πολιτική που έχει εφαρμοστεί, καθώς αυτή «δεν συμβάδισε με τον στόχο να μειωθεί η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, το ΓΠΒ αναφέρει πως «τις προοπτικές της χώρας επηρεάζουν αρνητικά η αμφισημία και οι αναβολές στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες εδώ, αλλά πιέζει ο όπως μπορούμε να το διαπιστώσουμε στην περίπτωση του ασφαλιστικού: Οσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του, παρά τις δημοσιοποιούμενες καλές προθέσεις».

Επίσης, αναδεικνύει και τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης, ενώ καλεί την τελευταία να «χτίσει πάνω σε όση πρόοδο έγινε ώς τώρα» και να μην την «κατεδαφίσει». Οπως αναφέρεται στην έκθεση «ο κρατικός μηχανισμός δεν έδειξε σε κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ζητήματα την απαραίτητη συνοχή. Ορισμένες αποφάσεις του κυβερνητικού πυρήνα για εφαρμογή του Μνημονίου δεν τις “ενστερνίζονται” ισχυρά τμήματα του ευρύτερου μηχανισμού της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, προσδοκίες της κοινωνικής βάσης και παραδόσεις. Αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν βοηθούν την κυβέρνηση να εκπέμψει ένα μήνυμα σταθερότητας όσον αφορά την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και να άρει τη γενικευμένη δυσπιστία για τις προθέσεις της». Σημειώνεται, δε, πως στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων υπάρχουν «ακαμψίες, ακόμα και για θέματα που έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο, όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών», με αποτέλεσμα να περικόπτονται άλλες δαπάνες. Κάτι το οποίο «υποσκάπτει την παραγωγική οικονομία».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση