Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Γιορτές στην Ελλάδα λόγω capital controls
Γιορτές στην Ελλάδα λόγω capital controls

Γιορτές στην Ελλάδα λόγω capital controls

Aυξημένες είναι οι πληρότητες των ξενοδοχείων στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προέδρων των κατά τόπους Ενώσεων Ξενοδόχων, ένας από τους λόγους που συγκράτησε μέρος της ταξιδιωτικής κίνησης εντός των συνόρων είναι ο φόβος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού.

Από την άλλη, αρκετοί είναι κι εκείνοι που φέτος «προτιμούν ελληνικά» λόγω της έλλειψης ρευστότητας, απόρροια των επιπτώσεων από τα capital controls. Οι πάντως υποστηρίζουν ότι διατήρησαν τις τιμές τους περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ότι απορρόφησαν την των συντελεστών του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση. Σε αυτό βοήθησε και η του ενεργειακού κόστους λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Αναστροφή

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ενωσης στα Καλάβρυτα, Ντίνος Δαφαλιάς, εκτιμά ότι η τρομοκρατική στο Παρίσι ήταν αυτή που «γύρισε» σε θετική την στην περιοχή του, αποφασιστικά. Με δυναμικό 1.500 κλινών σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, οι πληρότητες φτάνουν πλέον στο 85%. Στο ίδιο ακριβώς ποσοστό που παρατηρείται και στα «γειτονικά» Κορινθίας, που διαθέτουν περί τις 900 κλίνες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών, Νίκο Θεοδωράτο. Κι αυτός υποστηρίζει ότι οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι και ότι οι ιδιοκτήτες απορρόφησαν την του ΦΠΑ, κάνοντας παράλληλα και κάποιες προωθητικές κινήσεις (για παράδειγμα δωρεάν ένα γεύμα ή χρήση συμπληρωματικών εγκαταστάσεων κ.λπ.). Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου ισοφάρισε το κόστος από την του ΦΠΑ, ενώ τα capital controls ενίσχυσαν το κύμα των κρατήσεων τελευταίας στιγμής.

Εξαιρετικά εξελίσσονται οι κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων και στο , άλλο παραδοσιακό χειμερινό προορισμό. Εκεί οι πληρότητες φθάνουν από τώρα στο 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη. Λίγο χαμηλότερα είναι για την Πρωτοχρονιά (65%), ενώ στα ενδιάμεσα διαστήματα των εορτών φθάνουν έως και 55%, οπότε «δωμάτια υπάρχουν». Αρκεί να υπάρχουν και λεφτά… Ο κ. Ζαφείρης πάντως είναι αισιόδοξος. Εκτιμά ότι με την τάση που παρατηρείται στις κρατήσεις, οι πληρότητες των μονάδων, ιδιαίτερα στον Βόλο, θα αγγίξουν λόγω και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων το 100%. Πάντως, για να υπάρχει ένα μέτρο, να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις αφορούν κυρίως τριήμερα, καθώς ευνοούν οι των εορτών σε συνδυασμό με τα Σαββατοκύριακα.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση και στην , ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές του νομού, όπου οι κρατήσεις για Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά θα αγγίξουν το 100%, όπως εκτιμά τουλάχιστον ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Μαρινάκος. Και για να μην κάνει «κοιλιά» η κίνηση, πριν, μετά αλλά και στα ενδιάμεσα διαστήματα των εορτών οι προχωρούν σε προσφορές, συμπληρώνει. Η περιοχή έχει και μια ιδιαιτερότητα: προσφέρεται για τους λάτρεις των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως το ράφτινγκ κ.ά.

Στον Βορρά

Αυτός και αν είναι χειμερινός προορισμός: οι περιοχές των Ιωαννίνων και ειδικότερα τα Ζαγοροχώρια. Με τις πληρότητες να αγγίζουν το 80%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κώστα Βλάχο, προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε να κλείσετε. Στην περιοχή λειτουργούν περί τις 7.000 κλίνες. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο; Τα υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία εμφανίζουν τις υψηλότερες πληρότητες.

Στο 100% έφτασε ήδη η , σύμφωνα με τον εκεί πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων, Μιχάλη Παρλάμη. Κι ας λειτουργούν περί τις 2.000 κλίνες. Για τους φαν της περιοχής, πάντως, υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια, αλλά από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου και μετά την Πρωτοχρονιά για την περίοδο των Φώτων. Και κλείνοντας, όπως ξεκινήσαμε, ο κ. Παρλάμης αποδίδει εν μέρει την αύξηση της κίνησης στην απόφαση πολλών να μείνουν για διακοπές εντός των συνόρων λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις στους προορισμούς του εξωτερικού.

Τα Χριστούγεννα η Αράχωβα νικά την κρίση

Για πολλούς Χριστουγέννα και Πρωτοχρονιά ίσον Αράχωβα. Οπότε, λογικό είναι, ακόμα και εν μέσω κρίσης, οι πληρότητες να έχουν φθάσει στο 90% με αυξητικές τάσεις. Ακόμα και για την περίοδο των Φώτων τα ποσοστά βρίσκονται στο 75%, λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας και πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Γιάννης Γεωργακός. Πόσο επηρέασε τον προορισμό το «χτύπημα» στο Παρίσι; Σε ποσοστό της τάξης του περίπου 10%, εκτιμά ο ίδιος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επαγγελματική εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ #ΣχολέςΟΑΕΔ - https://t.co/suaDBmaLN7 -

  • Συνελήφθη με κάνναβη στο Βόλο #ινδικήκάνναβη - https://t.co/Xv7ae0rfX2 -

  • #λέμβος βυθίστηκε στην Αλόννησο  #λέμβος - https://t.co/DgwuYoEltx -

"Αλιεύοντας" την είδηση