Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Γιώργος Δημαράς: γιατί είμαι αντίθετος στην επένδυση στις Σκουριές
Γιώργος Δημαράς: γιατί είμαι αντίθετος στην επένδυση στις Σκουριές

Γιώργος Δημαράς: γιατί είμαι αντίθετος στην επένδυση στις Σκουριές

Επένδυση με αποικιακά χαρακτηριστικά που καταστρέφει το περιβάλλον

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της επένδυσης εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Έχω εκφράσεις επανειλημμένα την αντίθεσή μου και την αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων στην επένδυση στις Σκουριές, καθώς πρόκειται για μια επένδυση που είναι έξω από κάθε λογική βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι γι’αυτό:

  1. Αποτελεί μια επένδυση που καταστρέφει το περιβάλλον.

Στην εταιρία που πραγματοποιεί την επένδυση έχουν παραχωρηθεί πάνω από 300.000 στρέμματα για εκμετάλλευση. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται σημαντικοί βιότοποι και αιωνόβια δάση των οποίων η καταστροφή είναι αδύνατο να αποκατασταθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Οι προτεινόμενες μέθοδοι για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων δεν μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής. Η πρωτοφανής ένταση και έκταση της εξόρυξης που συντελείται, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις ήπιες μορφές εξόρυξης που παραδοσιακά υπήρχαν στην περιοχή. 

  1. Η επένδυση έχει αποικιακά χαρακτηριστικά.

Στην εταιρία έχουν παραχωρηθεί με αντίτιμο περίπου 11.000.000 € φυσικοί πόροι ανεκτίμητης αξίας καθώς και εγκαταστάσεις, καθιστώντας την επένδυση ασύμφορη από κάθε πλευρά για τη χώρα μας. Επιπλέον η Εταιρία βρίσκει προσκόμματα για να αποφύγει μέρος των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σύμβαση που έχει η ίδια υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια επένδυση δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της πολιτικής οικολογίας για μια οικονομία βιωσιμότητας και αειφορίας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση παρέλαβε μια δεδομένη κατάσταση και καλείται σήμερα να εφαρμόσει μια σύμβαση που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό καλείται να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, επιμένοντας στην αυστηρή εφαρμογή των όρων της σύμβασης και πάντοτε στο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων που ισχύει για όλες τις επενδύσεις στη χώρα. Καμιά επιχείρηση στην Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να συμπεριφέρεται με αποικιοκρατικούς όρους απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στην εταιρία».

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΚΒ: Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλείς χώρους δουλειάς - https://t.co/ghJ9emqe6w -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για το ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στα #σχολεία  #σχολεία - https://t.co/YViMoBU5uK -

  • Συνάντηση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας- Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας - https://t.co/cgehu5lYxF -

"Αλιεύοντας" την είδηση