Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Γερμανικός Τύπος για τρίτη αξιολόγηση: «Το τίμημα της ελευθερίας» για την Ελλάδα
Γερμανικός Τύπος για τρίτη αξιολόγηση: «Το τίμημα της ελευθερίας» για την Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος για τρίτη αξιολόγηση: «Το τίμημα της ελευθερίας» για την Ελλάδα

Την επικείμενη ολο της τρίτης ς και την πιθανή πορεία της Ελλάδας μετά την επιδιωκόμενη έξοδο από τα μνημόνια σχολιάζουν γερμανοί αρθρογράφοι.

Υπό τον τίτλο «Το τίμημα της ελευθερίας» η εφ Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ο Αλέξης ς είναι ένας μετρ της πολιτικής ακροβασίας. Εδώ και εβδομάδες ο έλληνας πρωθυπουργός αυτοπροβάλλεται ως ο αγγελιοφόρος μιας νέας εποχής, που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ανακτήσει την κυριαρχία της. Ελεύθερη πλέον από τις επιταγές λιτότητας των δανειστών ώστε να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές για να αναχρηματοδοτηθεί. Αλλά αυτή εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ήδη από τ ο δανειακός κορσές έχει δεθεί σφιχτά μέχρι το 2060. Εάν δεν γίνουν κι άλλες ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει αυτό που είναι τώρα: ένα κράτος υπό ξένη διοίκηση. Οκτώ χρόνια κρατούν οι διαφωνίες για το της Ελλάδας. Σε αυτό το διάστημα η χώρα εφάρμοσε τόσο σκληρές , που μάλλον κανένα ανεξάρτητο κράτος δεν θα δεχόταν. Πολλά πράγματα βελτιώθηκαν. Αλλά το παραμένει υψηλό. Όπως και τα ποσοστά ανεργίας. Οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν υπερβολικά πολλά κόκκινα δάνεια. Και παρ' όλο που έγιναν πολλές ιδιωτικοποιήσεις, πολλοί ξένοι επενδυτές αποφεύγουν τη χώρα όσο ποτέ. Αυτό δεν θα αλλάξει εάν η Ελλάδα δεν σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Τι θα γίνει με το χρέος;

Σχολιάζοντας την πρόοδο της ς του τρέχοντος προγράμματος στήριξης η εφ General Anzeiger της Βόννης επισημαίνει: «Ένα βήμα απομένει ακόμη να γίνει: η αναδιάρθρωση του χρέους. Διότι το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που εκτιμά ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει με δικές της δυνάμεις και παρά τις μεταρρυθμίσεις να απαλλαγεί από το βουνό χρέους ύψους 179% επί του ΑΕΠ. Αυτό το βάρος πιέζει και καθυστερεί τη χώρα και στα σχέδιά της να αναχρηματοδοτηθεί με φρέσκο χρήμα από τα μέσα του χρόνου στις κεφαλαιαγορές. Ήδη διαφαίνεται προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να κινηθεί (σ.σ. η αναδιάρθρωση) διότι η Αθήνα έχει λάβει στο μεταξύ ένα μέρος των ελαφρύνσεων στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων μέτρων. Τότε υπήρξε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση