Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Γερμανία ανακοίνωσε την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα
Η Γερμανία ανακοίνωσε την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Η Γερμανία ανακοίνωσε την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Την επνπροώθηση των αιτούντων άσυλο πίσω στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική , θέτοντας σε ισχύ τη Συνθήκη του υ, που τόσο καιρό παρέμενε παγωμένη.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου την ευρωπαϊκή Συνθήκη του υ, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από τη χώρα εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, κυρίως δηλαδή την Ελλάδα και την .

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις 8 Δεκεμβρίου να τεθεί και πάλι σε ισχύ η για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα παράτυπα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους. Το μέτρο αυτό είχε ανασταλεί το 2011 εξαιτίας των κακών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο
στην Ελλάδα.

Η γερμανική οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ZAF, επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει προβληματικές.

H οργάνωση επισημαίνει ακόμα πως, τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα «είναι σε φριχτή κατάσταση», ενώ προσθέτει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν «μέσα στο , τον πάγο και τη λάσπη».

Όπως αναφέρει η DW, παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα διαβεβαιώσεις ότι η στέγη που θα προσφέρεται στους πρόσφυγες πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ακόμα η Κομισιόν, συνδέει την επανεργο του Κανονισμού του Δουβλίνου με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για την κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.  καθώς οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τον διπλασιασμό των μετεγκαταστάσεων από 1.000 σε 2.000 πρόσφυγες το μήνα.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους συνολικά μόλις 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την .

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση