Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Γεμάτα με ναυάγια και κουφάρια πλοίων τα λιμάνια της Αττικής
Γεμάτα με ναυάγια και κουφάρια πλοίων τα λιμάνια της Αττικής

Γεμάτα με ναυάγια και κουφάρια πλοίων τα λιμάνια της Αττικής

«Σταγόνα στον ωκεανό» των ναυαγίων που βρίσκονται διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες, και ειδικά πλησίον κομβικών λιμένων όπως ο Πειραιάς και η Ελευσίνα, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την ανέλκυση στις αρχές της εβδομάδας του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου «Cabrera» που είχε προσαράξει στα βόρεια της Ανδρου τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2016.

Eπιπλέον, συγκρατημένοι εμφανίζονται παράγοντες της βιομηχανίας ναυαγιαιρέσεων για τεχνικούς λόγους αναφορικά με την προοπτική υλοποίησης της πρωτοβουλίας του υπουργού Ναυτιλίας να ζητήσει από το Δημοτικό Σαντορίνης και το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να προχωρήσουν σε ενέργειες για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», που είναι βυθισμένο σε μεγάλο βάθος πλησίον του λιμένα Αθηνιού της Σαντορίνης από τον Απρίλιο του 2007. Αντιθέτως, σημειώνουν πως υπάρχουν δεκάδες επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον ναυάγια ή εγκαταλελειμμένα που βρίσκονται στο κατώφλι της Αττικής, τα οποία μπορούν και πρέπει να απομακρυνθούν πριν σημειωθούν νέα ατυχήματα.

Περισσότερα από 70 βυθισμένα, ημιβυθισμένα ή χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα σκουριάζουν παρατημένα σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των δύο μιλίων από το σημείο που βρίσκεται βυθισμένο το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Αλλα τόσα είναι διασκορπισμένα ανά την επικράτεια, ενώ πολλά είναι και εκείνα που δεν έχουν ακόμα χαρακτηριστεί επισήμως «επικίνδυνα». Περιμένουν όμως όλα το τέλος τους, ανεξάρτητα με το εάν η ελληνική γραφειοκρατία και το δαιδαλώδες θα προλάβουν να τα απομακρύνουν. Με το «Παναγία Τήνου» δεν πρόλαβαν. Και όπως λένε οι ειδικοί, δεν θα προλάβουν ούτε με τον «Ταξιάρχη» στο Λαύριο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Με μια ματιά και μόνον στην κατάσταση του «Ταξιάρχη» ή του πλοίου «Αλκυών» στον μώλο της ΔΕΗ στον Πειραιά, καταλαβαίνει κάποιος πως είναι ζήτημα τύχης αν θα μείνουν στην επιφάνεια ή θα πάρουν νερά. Αυτό έγινε και με το «Παναγία Τήνου», που χρειάστηκε ένα χρόνο για να απομακρυνθεί αφού ναυάγησε δεμένο μέσα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στο Πέραμα, στην Κυνόσουρα, στην νησίδα Αταλάντη και στα Αμπελάκια οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΠ έχουν χαρακτηρίσει «βυθισμένα», «ημιβυθισμένα» ή «επιβλαβή» 72 πλοία. Εξ αυτών, 17 εντάχθηκαν στους σχετικούς καταλόγους προς απομάκρυνση στις αρχές Οκτωβρίου. Αλλα 75 έχουν απομακρυνθεί κατά την προηγούμενη δεκαετία· δεκάδες ακόμα από τα άλλα λιμάνια της χώρας. Ομως η οικονομική κρίση και ενίοτε και η κακοδιαχείριση εκ μέρους των ιδιοκτητών ή όσων τα έχουν κατασχέσει παράγουν συνεχώς νέα κουφάρια. Θλιβερά απομεινάρια είτε της ακτοπλοΐας είτε της εμπορικής ναυτιλίας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα κατασχεμένα για λαθρεμπόριο, άλλες εγκληματικές πράξεις ή οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση