Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Γέφυρα φιλίας στους δανειστές και «σκληρό ροκ» στο εσωτερικό
Γέφυρα φιλίας στους δανειστές και «σκληρό ροκ» στο εσωτερικό

Γέφυρα φιλίας στους δανειστές και «σκληρό ροκ» στο εσωτερικό

Με διπλή στρατηγική, που προβλέπει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την ταχεία ολο της τρίτης αξιολόγησης και, παράλληλα, τη δημιουργία κλίματος ακραίας πόλωσης και σκανδαλολογίας στο εσωτερικό θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης . Με δεδομένο, δε, ότι η Ν.Δ. μεταβάλλει στάση και είναι αποφασισμένη να απαντά πλέον σε κάθε επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου σε ανάλογα υψηλούς τόνους, η χώρα εκ των πραγμάτων εισέρχεται σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, ασχέτως εάν ο κ. επιδιώκει να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες το 2018.

Η επιλογή της κυβέρνησης να μη δώσει καμία λαβή για καθυστερήσεις στην τρέχουσα αξιολόγηση κατέστη απολύτως σαφής με τους χειρισμούς που έγιναν αμέσως μετά την «κίτρινη κάρτα» που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης στο τελευταίο Eurogroup με αφορμή την των συμβολαιογράφων. Με διαδικασίες-εξπρές, το υπουργείο Δικαιοσύνης –μία μόλις ημέρα μετά το Eurogroup και ύστερα από μήνες πλήρους απάθειας και συνεχών επεισοδίων– γνωστοποίησε ότι θα διώκονται αυτεπάγγελτα όσοι παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Επίσης, την περασμένη Πέμπτη, έχοντας λάβει μηνύματα κατά τις συνομιλίες στην Αθήνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ότι οι επενδύσεις είναι ψηλά στην ατζέντα όλων των μεγάλων πρωτευουσών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά ώστε να μη δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην υπόθεση του Ελληνικού.

Οπως προαναφέρθηκε, όμως, το εγχείρημα του «κατευνασμού» των εκπροσώπων των δανειστών ενόψει της τρίτης αξιολόγησης συνοδεύεται από μια συνειδητή στρατηγική πόλωσης στο εσωτερικό της χώρας. H κυβέρνηση αντί να απολογηθεί για τη μακρόχρονη αδυναμία αποτελεσματικής ς των γραφείων του , μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού φρουρού, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» και για απόπειρα της Ν.Δ. και της Χαριλάου Τρικούπη να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά την υπόθεση.

Εξίσου επιθετική στάση, όμως, τήρησε το Μέγαρο Μαξίμου και στο θέμα της χορήγησης άδειας στον εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και την οξεία αντίδραση της Ουάσιγκτον, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Οπως επισήμανε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η κυβέρνηση καλύφθηκε πίσω από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τη χορήγηση διήμερης άδειας στον Κουφοντίνα, ενώ είχε σπεύσει να «καταδικάσει» την για μη της Ηριάννας.

Στο ίδιο πλαίσιο της στρατηγικής της πόλωσης, εντάσσεται βεβαίως, και η προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης των λεγόμενων Paradise Papers, παρότι αφορούν γνωστή προ ετών επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας έσπευσε να προβεί σε δήλωση για τα Paradise Papers πριν καν γίνουν γνωστά τα ονόματα, αλλά και ότι τα κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν πλέον στις «αποκαλύψεις» όταν απαντούν στην κριτική της Ν.Δ. για την υπόθεση Κουφοντίνα.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση