Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Γ. Στουρνάρας: Υψηλή η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα

Γ. Στουρνάρας: Υψηλή η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα

Η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη δυνατότητα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ήταν ένα από τα μηνύματα που εξέπεμψε με παρέμβασή του χθες από τη ο κ. Γ. Στουρνάρας, σχετικά με τα αναγκαία, άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προτα της χώρας. Μεταξύ των βημάτων αυτών, είναι η διασφάλιση περιβάλλοντος πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, καθώς και η ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Παράλληλα, επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της διόγκωσης του προσφυγικού, ειδικά για τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» είπε, μεταξύ άλλων, επικαλούμενος και στοιχεία του ΟΟΣΑ, αναφερόμενος συνολικά στις κύριες, τις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ. «Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την σε βάρος των νέων γενεών. Εχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για τον άνεργο, την επιμόρφωση και τις οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της ς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής ς.

«Εχει ήδη καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση» τόνισε ο της Τράπεζας της Ελλάδος και σημείωσε ότι όσες φορές συνέβαιναν τέτοιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα. Να αξιοποιηθεί η εμπειρία τριών άλλων κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, που μπήκαν έπειτα από εμάς σε μνημόνια και βγήκαν ήδη. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε αξιολόγηση, βυθίζεται η εμπιστοσύνη» πρόσθεσε. Υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε πως πρέπει όπως ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η μνημονιακή , έτσι να ψηφιστούν και τα εφαρμοστικά αυτής («δεν δέχομαι ότι ψηφίζεται η και δεν ψηφίζονται όλα τα προαπαιτούμενα» σημείωσε). Η αποστροφή αυτή ερμηνεύθηκε ως κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση