Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Φτωχότεροι κατά 17% οι Ελληνες σε ένα 12μηνο
Φτωχότεροι κατά 17% οι Ελληνες σε ένα 12μηνο

Φτωχότεροι κατά 17% οι Ελληνες σε ένα 12μηνο

Δεν προκλεί κτάπληξη η διαπίστωση ότι το δωδεκάμηνο μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουνίου 2015 ήταν κακό για τον πλούτο των Ελλήνων. Σύμφωνα με την της Credit Suisse, το ύψος του πλούτου του μέσου Ελληνα μειώθηκε στα 81.342 δολάρια από 98.097 δολάρια ένα χρόνο πριν, δηλαδή σημείωσε 17%. Συνολικά, ο πλούτος όλων των Ελλήνων υπολογίζεται σε 743 δισ. δολάρια.

Ειδική επισήμανση γίνεται στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία, αλλά και στη σημαντική του ιδιωτικού χρέους. Τα λιγότερα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες συνέβαλαν θετικά στον υπολογισμό του καθαρού πλούτου.

Από την αρχή της ς (2007) μέχρι σήμερα, ο πλούτος των Ελλήνων έχει υποχωρήσει κατά 40,5%. Εντούτοις, το 2015 ο πλούτος του μέσου Ελληνα ήταν υψηλότερος από εκείνον του 2000. Συγκεκριμένα, πριν από 15 χρόνια υπολογιζόταν σε 57.716 δολάρια ανά ενήλικο, το 2007 εκτινάχθηκε σε 136.751 δολάρια, για να φτάσει τον Ιούνιο του 2015 σε 81.342 δολάρια.

Η του πλούτου, όπως τον υπολογίζει η Credit Suisse σε δολάρια ανά ενήλικο, το τελευταίο 12μηνο είναι αναμφίβολα μεγάλη (-17%), ωστόσο βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των απωλειών που καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Φινλανδία.

Τα στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη τους οι της Credit Suisse για να υπολογίσουν τον πλούτο των νοικοκυριών είναι η αξία των μετοχών, ομολόγων κτλ. που κατέχουν, η αξία των ακινήτων τους και η μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ του εθνικού νομίσματος κάθε χώρας και του αμερικανικού δολαρίου, δεδομένου ότι η Credit Suisse υπολογίζει τον πλούτο σε δολάρια.

Και στους τρεις τομείς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά το τελευταίο 12μηνο. Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ από τα μέσα του 2014 και μετά μείωσε τον πλούτο των ελληνικών νοικοκυριών. Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η οποία μειώθηκε κατά 55% το επίμαχο χρονικό διάστημα, μείωση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στον κόσμο. Τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, κατά 5,2%, υπέστη η αξία των ελληνικών ακινήτων. Μόνο τα πολωνικά ακίνητα μειώθηκαν περισσότερο το ίδιο διάστημα, κατά 5,5%, ενώ την τρίτη χειρότερη επίδοση καταγράφει η Κίνα με 4,8%. Ωστόσο, όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αντώνιος Κουτσούκης, αναλυτής της Credit Suisse, «αν υπολογιστεί σε ευρώ η μείωση του πλούτου ανέρχεται στο 21%, γεγονός που σημαίνει ότι το 19% της πτώσης οφείλεται στη μεταβολή της ισοτιμίας».

«Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει και πάλι πάνω από τις 100 χιλιάδες δολάρια, διότι η χώρα εξακολουθεί να έχει παραγωγική δυναμική», επισημαίνει ο κ. Κουτσούκης. Η δεύτερη αρνητική εξέλιξη αφορά την αριθμητική συρρίκνωση της ελληνικής μεσαίας τάξης από τα 4,7 εκατ. ανθρώπους το 2000 στα 4,6 εκατ. ανθρώπους. Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες μόνο που γνώρισαν συρρίκνωση της μεσαίας τάξης τους τον 21ό αιώνα (οι υπόλοιπες είναι Αργεντινή, Αίγυπτος, σία και Τουρκία). Υπάρχει όμως και ένα θετικό στοιχείο: Το χρέος ανά Ελληνα ενήλικο μειώθηκε κατά 28,1% σε σχέση με το 2007 και κατά 19,9% σε σχέση με το 2014.

ploutos-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση