Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Φωτιές άναψαν οι θέσεις Παρασκευόπουλου για το κάψιμο της σημαίας και τη Χρυσή Αυγή
Φωτιές άναψαν οι θέσεις Παρασκευόπουλου για το κάψιμο της σημαίας και τη Χρυσή Αυγή

Φωτιές άναψαν οι θέσεις Παρασκευόπουλου για το κάψιμο της σημαίας και τη Χρυσή Αυγή

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ίκου Παρασκευόπουλου με αφορμή συνέντευξή του στην εφημερίδα η «Βραδυνή της Κυριακής» ως προς το ζήτημα της αποποινικοποίησης του καψίματος της ελληνικής σημαίας, αλλά και την «ένταξη της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας».

Ο κ. , αφενός ζήτησε να ανοίξει ένας διάλογος, προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας, καθώς όπως υποστήριξε η πράξη πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, κάτι που κατά την άποψή του, είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος.

 «Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο πρώην Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάχθηκε υπέρ μίας προσέγγισής της από τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», καθώς όπως υποστήριξε «μια προσπάθεια ένταξης της ΧΑ στο κλίμα της δημοκρατίας» πρέπει να ενθαρρυνθεί από το πολιτικό σύστημα.

Ο ίκος τόνισε ότι «η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη».

«Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι θεωρεί δεδομένο ότι η ΧΑ θα δεχθεί να ενταχθεί στους «δημοκρατικούς θεσμούς», ή ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα έχουν τα πολιτικά κόμματα απέναντί της.

Στη συνέχεια, βασιζόμενος σε αυτόν το συλλογισμό, παρουσίασε την «ένταξη της ΧΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς» ως προαπαιτούμενο για την προσέγγιση της από το πολιτικό σύστημα, δηλαδή για παράδειγμα από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρώην Δικαιοσύνης: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

Έντονες αντιδράσεις 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας σχολίασε σε σχέση με το ζήτημα της αποποινικοποίησης του: «Με περίσσευμα θράσους, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Για τη ΝΔ, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό. Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις – παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο».

Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους, με ανακοίνωση του κ. Δημ. Καμμένου, σχολίασαν σε ανακοίνωσή τους ότι «ιδιαιτέρως προκλητική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος ζήτησε την έναρξη ενός διαλόγου προκειμένου να αποποινικοποιηθεί ως αδίκημα το κάψιμο της σημαίας».
«Σύμφωνα με το Άρθρο 188 σχετικό με την προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας […] Η Ελληνική Σημαία έχει βαφτεί διαχρονικά με το των ηρώων της πατρίδας μας, σε όλους του για την Ελευθερία της Ελλάδος. Είναι το εθνικό σύμβολο της χώρας μας που συμβολίζει το , τα δάκρυα, τους , τις θυσίες και τον πόσο όλων όσων πολέμησαν για να ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα και γι' αυτό το λόγο είναι απαράδεκτο να γίνεται στάχτη στα χέρια του κάθε τυχαίου ψευτοεπαναστάτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με μηνύματα του στο twitter, ανέφερε: «Η δήλωση Παρασκευόπουλου για “ένταξη Χρυσής Αυγής σε κλίμα Δημοκρατίας” είναι ντροπιαστική”.  “Θα τον αποπέμψει κανείς ή θα “συγχωρεθεί” για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα;» διερωτάται ο κ. Χρηστίδης.
Για παρερμηνεία των δηλώσεών του κάνει λόγο ο Ν. Παρασκευόπουλος
Για παρερμηνεία των δηλώσεων του κάνει λόγο σε νεότερη ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η τοποθέτησή του ως προς το ζήτημα της αποποινικοποίησης του καψίματος της ελληνικής σημαίας, αλλά και την «ένταξη της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα να αλλάξει στάση και ότι η φασιστική ιδεολογία είναι κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα και όχι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων.

Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής: «Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση. Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση