Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus
Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Την Υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποίησε για τη φωτιά στη Ρόδο η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Σκοπός της ενεργοποίησης, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή της Ρόδου, η οποία επλήγη από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 1 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Πυρκαγιές σε Ρόδο, Φθιώτιδα, Μεσσηνία: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας ωστόσο καλύτερη , είναι οι  στη Ρόδο, τη Φθιώτιδα και τη Μεσσηνία, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την , το πρωί οι βρίσκονταν σε ύφεση.

Πολύ

Στο μεταξύ πολύ (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα για αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr)

Χτύπησε «κόκκινο» στη Φθιώτιδα

Στα άκρα μάς έχει οδηγήσει ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς ξεπερνά σε ένταση ακόμα και τον ιστορικό καύσωνα του 1987. Ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε χθες ακραίες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς σε 143 σταθμούς μέτρησης της ς και τους 43 βαθμούς σε 22 σταθμούς. «Πρωταθλήτρια», δε, αναδείχθηκε η Μακρακώμη Φθιώτιδας, όπου σημειώθηκε η απολύτως μέγιστη των 46,3 βαθμών. Η εν λόγω καταγραφή αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία και αποτελεί… πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo, o φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος της δεκαετίας για τα , ενώ για τα ηπειρωτικά της χώρας ήταν ο δεύτερος πιο θερμός στο ίδιο διάστημα.

kaysonas-chtypise-kokkino-sti-fthiotida0Σήμερα, Τρίτη, η κατάσταση προβλέπεται να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, καθώς ο καύσωνας συνδυάζεται με πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μάλιστα, ιδιαίτερα ευάλωτες κρίνονται οι παρακάτω περιοχές: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, , Θεσσαλία και κατά τόπους ο Έβρος. Απευθύνεται έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως από αύριο Τετάρτη θα αρχίσει να καταγράφεται μικρή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, με την κατάσταση να επιστρέφει σε κανονικά, για την εποχή, επίπεδα από την προσεχή Παρασκευή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση