Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Φόρος στο κρασί, ευνοϊκή ρύθμιση για τα ενοίκια

Φόρος στο κρασί, ευνοϊκή ρύθμιση για τα ενοίκια

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για προς το Δημόσιο, ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των ανείσπρακτων ενοικίων υπό προϋποθέσεις, κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και αντικατάστασή του με ισοδύναμα μέτρα, όπως η επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια και ειδικού φόρου 40 λεπτά το λίτρο στο κρασί (φιάλη ή χύμα), προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή έως αύριο το βράδυ.

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη, με την οποία μειώνεται η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στα 2 έτη από 5 που είναι σήμερα, ενώ το σχέδιο νόμου ορίζει πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή μπορεί να χρησιμοποιεί τα απόρρητα στοιχεία της εφορίας για έρευνες. Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή έχει δημιουργήσει αναστάτωση στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

Ρύθμιση 100 δόσεων

Γίνεται αυστηρότερο το καθεστώς για τους οφειλέτες του Δημοσίου και συγκεκριμένα οι όροι για την αποβολή τους από τη ρύθμιση. Σήμερα στην περίπτωση που εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οφειλή σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση, αποβάλλεται ο φορολογούμενος από τη ρύθμιση. Η νέα διάταξη προβλέπει τη σταδιακή μείωση της προθεσμίας των 30 ημερών στη μία μέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ωστόσο, η πραγματική θα είναι μία εβδομάδα, δεδομένου ότι η εφορία χρειάζεται περίπου 7 ημέρες για να κοινοποιήσει στον φορολογούμενο το σχετικό ειδοποιητήριο. Ανείσπρακτα ενοίκια

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί από 1.1.2015 και εφεξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα αυτά εισπράττονται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση έξωσης, ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή έξωσης.

Καταργείται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ο ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες αντικαθίσταται με ισοδύναμα μέτρα, όπως η επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ειδικού φόρου κατανάλωσης 40 λεπτών στο χύμα και το εμφιαλωμένο κρασί.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση της τελικής τιμής κατά 1-1,5 ευρώ ανά φιάλη.

Από την αύξηση της φορολογίας στον οίνο η κυβέρνηση θα έχει όφελος 110 εκατ. ευρώ, ενώ από την επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση εκτιμά πως θα εισπράξει περί τα 350-450 εκατ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

Αν και δεν περιελήφθησαν στο αρχικό κείμενο, αναμένεται να προστεθεί τροπολογία με την οποία τα τέλη θα διαμορφώνονται ως εξής: • Αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ στα τέλη για μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών. • Για τα μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλού κυβισμού οχήματα (άνω των 1.929 κ.ε.) τα τέλη μειώνονται από 30 έως 60 ευρώ, τα οποία ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2001 έως το 2005. • Μειωμένα τέλη θα καταβάλλουν και όσοι έχουν παλαιότερα του 2001. Τα τέλη γι’ αυτή την κατηγορία θα είναι μειωμένα από 15 έως 90 ευρώ. Ταυτόχρονα καταργείται για περίπου 96.000 αυτοκίνητα η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη που θα κυμαίνονται από 80 έως και 90 ευρώ, ενώ για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο τα τέλη θα αυξηθούν κατά 10 έως και 50 ευρώ. Εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην ανακοίνωση των τελών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν έως τα μέσα Ιανουαρίου. Διετής η θητεία του ΓΓΔΕ

Ορίζεται στα δύο έτη η θητεία του πρώτου μετά την έναρξη ισχύος του νόμου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, που θα επιλεγεί με όσα προβλέπει η νομοθεσία, με δυνατότητα ανανέωσής της για ένα ακόμη έτος.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση