Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ: Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ:  Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ: Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τα κράτη μέλη της έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών τους συστημάτων, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με έκθεση σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Έκθεση του 2015 για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, που δημοσίευσαν η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (EFCIN) και η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD), παρουσιάζει μια επισκόπηση των πρόσφατων φορολογικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη και παρέχει μια ένδειξη των επιδόσεών τους σε βασικούς τομείς της φορολογικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων στον τομέα είσπραξης εσόδων και συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ. Επίσης, το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap),υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ. Εντούτοις, η Έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ειδικότερα, η θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος ΦΠΑ, περιορίζοντας την χρήση των μειωμένων συντελεστών και των μη υποχρεωτικών εξαιρέσεων και διευρύνοντας την βάση ΦΠΑ.

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, στη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και στην ενίσχυση της δικαιοσύνης.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για πολλά κράτη μέλη είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν πρόσφατα να προχωρήσουν σε συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών τους σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Περαιτέρω προκλήσεις που προσδιορίζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό συστημάτων φορολόγησης ακινήτων, την προτιμησιακή μεταχείριση του χρέους στη φορολογία εισοδήματος εταιρειών, την φορολογική συμμόρφωση ιδίως στον τομέα του ΦΠΑ, την αποτελεσματικότητα των φορολογικών διοικήσεων, και τη βελτίωση της δικαιοσύνης.

Τον Ιούνιο, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση εταιρειών, το οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, ανέφερε στην πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα γράφημα (infographic) παρέχει μια συνοπτική εικόνα των κύριων πορισμάτων και των τάσεων της έκθεσης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση