Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικά μέτρα ύψους 3,17 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο
Φορολογικά μέτρα ύψους 3,17 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο

Φορολογικά μέτρα ύψους 3,17 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο

Άμεσα σε εφαρμογή, και συγκεκριμένα από την ψήφιση του νόμου που κατατέθηκε χθες στη , θα τεθούν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που οδηγούν στην αύξηση των τιμών σε δεκάδες προϊόντα, αλλά και σε πλήθος υπηρεσιών. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, σε δύο φάσεις. Αρχικά το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο ανεπτυγμένα νησιά και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου, και εν συνεχεία για τα λιγότερα ανεπτυγμένα από την 1η Ιουνίου 2016. Για τα απομακρυσμένα νησιά θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν άνω των 30.000 και την αύξηση του φόρου πολυτελείας. Επίσης, προβλέπει και την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% από 26% που είναι σήμερα, καθώς και της προκαταβολής φόρου στο % από 80% που είναι σήμερα για μεγάλες επιχειρήσεις και στο 75% για τις . Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει μέτρα ύψους 3,620 δισ. , τα οποία αναλύονται ως εξής:

• ΦΠΑ. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 2,39 δισ. ευρώ ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 795 εκατ. το 2015. Σύμφωνα με την αιτιολογική , περιορίζονται οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ενώ για αυτά που υπάρχει ειδική πρόβλεψη  (πλέον μόνο φάρμακα και εμβόλια για τον άνθρωπο, βιβλία συγκεκριμένων δασμολογικών κλάσεων, εφημερίδες, περιοδικά και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων), ο συντελεστής ορίζεται στο 6% από 6,5%.

• Φόρος πολυτελείας. Υπολογίζονται έσοδα 48,5 εκατ. ευρώ. Με τις νέες διατάξεις επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Ο φόρος υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από τον φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο.

• Εισφορά αλληλεγγύης. Αναμένονται έσοδα 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα άνω των 30.000 ευρώ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 221 εκατ. ευρώ).

• Ασφάλιστρα. Αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).

Υπολογίζονται έσοδα 75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Nέα βλάβη του "Ερατώ" στο λιμάνι του Βόλου #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/RL97T60i0Y -

  • #φωτιά σε παράγκα στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/LiAaX7fSka -

  • Διαπλάτυνση δρόμου #Βένετο-Κουλούρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Βένετο #ΒένετοΚουλούρι - https://t.co/S6svdfXr7J -

"Αλιεύοντας" την είδηση