Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οι φόροι εξανεμίζουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
Οι φόροι εξανεμίζουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Οι φόροι εξανεμίζουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Ενα βήμα μπροστά, δύο πίσω κάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού τος. Οι που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της ς της γραφειοκρατίας, όπως οι μιας στάσης για την έναρξη της επιχείρησης ή η απλοποίηση των διαδικασιών κατά τις εξαγωγές, δεν επαρκούν για να γίνει πιο εύκολο το επιχειρείν, καθώς την ίδια οι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καλούνται να καταβάλουν σε φόρους και εισφορές το 51,7% των κερδών τους. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης «Doing Business 2018» που δημοσιοποίησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα και δείχνει ότι η Ελλάδα υποχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 67η θέση μεταξύ 190 χωρών, από την 61η στην περυσινή έκθεση.

Σε σύνολο 11 κριτηρίων που εξετάζει η έκθεση για να αξιολογήσει το πλαίσιο του επιχειρείν, η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε σε έξι, με δύο εξ αυτών να σχετίζονται με το αυξημένο λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στη φετινή έκθεση στην 65η θέση από την 64η πέρυσι σε ό,τι αφορά την πληρωμή φόρων, λόγω κυρίως της αύξησης των επιβαρύνσεων για τις .

Σύμφωνα με την έκθεση, μια επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που στην περυσινή έκθεση ήταν 50,7%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 40,1%.

Η πληρωμή τόσων φόρων μεταφράζεται σε απώλεια όχι μόνο χρημάτων, αλλά και χρόνου. Για τις σχετικές διαδικασίες απαιτούνται στην Ελλάδα 193 ώρες ενώ ο μέσος όρος ΟΟΣΑ είναι 160,7 ώρες. Επιπλέον, σε μια αξιολόγηση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τον χρόνο αναμονής των επιχειρήσεων για την επιστροφή φόρων, αλλά και για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και εν γένει των φορολογικών εγγράφων, η Ελλάδα βαθμολογείται με 75,70 (σε μια κλίμακα 1 – , όπου το είναι το άριστα) με τη μέση βαθμολογία στις χώρες του ΟΟΣΑ να είναι 83,45. Ποια χ παίρνει άριστα; Η ανερχόμενη δύναμη στην καινοτομία, η Εσθονία, με βαθμολογία 99,38.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση