Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Φόροι, αβεβαιότητα, ελλιπής ρευστότητα οι προκλήσεις για οικογενειακές εταιρείες
Φόροι, αβεβαιότητα, ελλιπής ρευστότητα οι προκλήσεις για οικογενειακές εταιρείες

Φόροι, αβεβαιότητα, ελλιπής ρευστότητα οι προκλήσεις για οικογενειακές εταιρείες

Πολιτική αβεβαιότητα, αύξηση των φόρων και περιορισμένη σε χρηματοδότηση είναι οι τρεις κυριότεροι παράγοντες ανησυχίας για τις οικογενειακές στην Ελλάδα, οι οποίες ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξες και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με τις οικογενειακές στην υπόλοιπη . Τούτο προκύπτει από το Βαρόμετρο Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην που πραγματοποίησε για έκτη χρονιά η KPMG.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου, το 71% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αισθάνεται αισιόδοξο για το επιχειρηματικό του μέλλον, ποσοστό το οποίο αυξάνεται σε 75% για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρά τις συνέπειες της κρίσης. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% Ελλήνων και Ευρωπαίων συμμετεχόντων, ανέφεραν ότι αισθάνονται σίγουροι ή πολύ σίγουροι με τις προοπτικές της οικογενειακής τους επιχείρησης για τους επόμε 12 μήνες.

Αρκετά διαφορετικές είναι οι που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις ελληνικές. Ετσι, στο σύνολο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, το 43% των συμμετεχόντων θεωρεί ως σημαντικότερη πρόκληση τον «πόλεμο για ταλέντα» και το 32% αναφέρεται στο αυξανόμενο κόστος εργασίας. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της βίαιης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, μόνο το 6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναφέρει ως πρόκληση το αυξανόμενο κόστος εργασίας, ενώ ο «πόλεμος για ταλέντα» κατατάσσεται στην τέταρτη θέση (28%).

Πρωταρχικές για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο η αύξηση των φόρων και η πολιτική αβεβαιότητα (οι δύο αυτές απαντήσεις δόθηκαν από το 53% των ερωτηθέντων) και ακολούθως η περιορισμένη στη χρηματοδότηση (38%). Αλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι η εξισορρόπηση οικογενειακών ανησυχιών και επιχειρησιακών συμφερόντων, καθώς και τα θέματα διαδοχής.

Επιθυμία των οικογενειακών επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο είναι η Ευρώπη να προχωρήσει προς μια μεγαλύτερη ενοποίηση με ποσοστά 78% και 56% αντιστοίχως.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση