Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φυσικό αέριο στην “ατζέντα “Λαφαζάνη στη Ρωσία

Φυσικό αέριο στην “ατζέντα “Λαφαζάνη στη Ρωσία

Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ. Στην ατζέντα των συζητήσεων το φυσικό αέριο. Προετοιμάζεται το έδαφος για την επίσκεψη Τσίπρα.

Οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και ιδιαίτερα το θέμα του φυσικού αερίου τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεών μεταξύ του Έλληνα και Ρώσου υπουργού.

Όπως αναμένεται, ο κ. Λαφαζάνης θα θέσει εκ νέου θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου αφού η ελληνική αγορά παραμένει από τις πιο ακριβές ως προς τις τιμές εισαγωγής.

Την ίδια στιγμή, στην κούβεντα πέφτει το θέμα για το ύψος της ρήτρας take or pay που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της περσινής κατανάλωσης η οποία ήταν μικρότερη της συμφωνημένης ποσότητας, θα πρέπει η να πληρώσει το “penalty”, που κανονικά θα πρέπει να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Στις επαφές Λαφαζάνη αναμένεται να εκφραστεί εκ νέου το ρωσικό ενδιαφέρον για για και άλλα ορυκτά στη χώρα μας, όπως φάνηκε και στη που έγινε μεταξύ του κ. Λαφαζάνη και εκπροσώπων της ρωσικής εταιρείας ερευνών Rosgeo.

Έντονο επίσης είναι το ρωσικό ενδιαφέρον στο μέτωπο των αγωγών και η Μόσχα δεν κρύβει την προσπάθειά της να προωθήσει τον αγωγό Turk Stream, αναζητώντας τρόπους ώστε από τα ελληνοτουρκικά σύνορα να διοχετευτεί το ρωσικό αέριο προς τις .

Ο κ. Λαφαζάνης συναντάνται επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, καθώς και με εκπροσώπους της Δούμας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος.

Προετοιμάζεται το έδαφος για την επίσκεψη Τσίπρα

Η επίσκεψη Λαφαζάνη στη Μόσχα φαίνεται πως θα “στρώσει” το έδαφος για την επερχόμενη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 8 Απριλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τις συνθήκες για άρση του εμπάργκο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία. Κίνηση με συμβολική σημασία από τη ρωσική πλευρά στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα.

Πηγή: koutipandoras.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου - https://t.co/ZiXV7tpJB0… -

  • - https://t.co/5PY8XQt1hg -

  • Σύλληψη 26χρονου για #κλοπές και ληστείες  #κλοπές - https://t.co/xxAeKqUf8N -

"Αλιεύοντας" την είδηση